Godišnjica Nikole Čupića

_____О млекарској производњи _____ 189

(просечно око 15—200/) у главном само млечне масти. Али је за масло од млека утврђено, да је са гледишта сварљивости најлакше од свих осталих врста масти, које се употребљавају за људску исхрану. Због свега тога је потпуно појмљиво, што је са све већим усавршавањем хигијене људске исхране потрошња белога смока, особито млека у свежем стању и масла, по правилу све више расла и постајала све редовнијом (свакодневном) а у извесним случајевима и све неизбежнијом у интересу одржања повољног или поправке порушеног здравља. Хигијенска исхрана деце и стараца почива данас поглавито на млеку, а за многе болести утврђено је, да се искључиво или скоро само употребом млека за исхрану дотични болесници могу излечити и опоравити или бар одржати што дуже у животу без погоршања њихових болести. једино за одрасле здраве и радне људе немогућна је искључива исхрана млеком за дуже време, већ се уз млеко морају узимати и друге врсте хране.

Тако је данас у свима напреднијим земљама млеко постало, уз хлеб и месо, најважнијом врстом хране, коју пружа удству пољопривредна производња уопште. Потрошња бељлога смока заједно са маслом продрла је у најшире слојеве народне и на тај начин доспела до висине, на којој се није налазила никад раније. А то је могло наступити колико због пријатног укуса млекарских производа и колико због општег сазнања о њиховој хранљивој вредности, толико још и с тога, што су цене свежем млеку и млекарским израђевинама биле у - односу према њиховој хранљивој вредности увек сразмерно знатно ниже од цена месу у осталим производима животињскога порекла, који служе, у разним облицима, за људску исхрану.

Насупрот свему појачању потрошње код становника, које је и само стално расло, те сразмермо ниске цене белом смоку у папредним земљама могле су се одржати поглавито на ова три начина; 1) повећањем броја музних крава, 2) појачањем њихове млечности, — и 3) увозом белога смока са стране, т. |. из земаља са мањом густином становништва и са сразмерно јаче заступљеном млекарском производњом у односу према осталим пољопривредним гранама.) То се да

1) Што се тиче нарочито одржања сразмерно ниских цена маслу, као четврти разлог може се истаћи и појава фабричке производње вешшачкога масла (маргарина), која је у последње време достигла огромне размере ито баш у земљама, где је и производња природнога масла најјаче развијена.