Godišnjica Nikole Čupića

192 _ 48 3 Годишњица

Данску узима се у последње време просечна годишња поизводња сваке краве по 3.500 литара. Међутим нису ретке краве у споменутим напредним земљама, а нарочито у Данској, од којих 'се музе годишње по 4.500—5.000 литара, па и свих 5.—6.000 литара, а има појединих грла чија годишња производња премаша чак и 8.000 литара. У Канади пак познате су краве и са преко 12.000 литара млека годишње!

Овакво је, од прилике, стање млечности крава сада ну свима осталим напреднијим земљама, а томе стању се све више ближе и земље, које су у том погледу биле до скора знатно заостале. До тол 2 ких пак замашних приноса могло с доспети с једне стране поступним појачавањем саме моћи лучења млека (помоћу разрађивања вимена и повећања његове запремине), а с друге стране сталним продужавањем трајања муже. Ако се је, наиме, раније мужа могла вршити само 4—5 месеца после отељења, јер су краве онда већ увелико пресушивале, — сада музност траје код свих признатих млечних раса крава скоро до пред само ново тељење, под претпоставком, разуме се, ваљанога храњења и неговања.

Али се развитак млекарства још боље може оценити по огромном порасту унутрашњега и, особито, спољашњега промета белога смока у појединим земљама. Одговарајући све већој потрошњи, у многим крајевима и земљама морало се је прибећи довозу све већих количина белога смока из других крајева или са стране, поред свега истакнутог бројног повећања домаћих кравг и поред све изложене појачане млечности њихове. Та тражња изазивала је на другој страни све јачу производњу, те се је тако у последње време појавила веома велика унутрашња и спољашња трговина млекарским производима, каква никад раније није постојала и за чији се будући развитак не могу сагледати границе.

Овај промет белога смока јако је олакшан колико силним развојем, убрзањем и појевтињењем саобраћајних и преносних средстава на копну и мору, толико још и завођењем разних постројења и начина за конзервисање уопште а нарочито за хлађење и за паковање појединих врста белога смока ради успешне њихове заштите од кварежи за време дужега лреноса. На тај начин омогућен је пренос из удаљених крајева до места потрошње не само сирева и масла, већ и самога млека, и то не само млека у згуснутом (концентрисаном или.