Godišnjica Nikole Čupića

МИ Све и А А НАЧИНИЛИ И 344 Јо М ~ ЉУТИ

204 У Годишњица месеца, када по правилу скоро истовремено пада најјача мужа не само музних крава већ и оваца и коза, и када је потрошач како у вароши тако и у селу могао доста лако подмиривати потребу за свежим млеком и осталим врстама белога смока (без обзира на њихову каквоћу). Али је зато наступала утолико већа оскудица, особито у свежем млеку, за време зимских месеци, када се често није могло наћи млека ни за лек чак и у селима, где је држано по неколико стотина крава и коза и можда читава хиљада оваца! Тако неповољних прилика, управо такве беде у снабдевању млеком ради људске исхране не може се утврдити ни за једну другу иоле напредну земљу. Зато не може бити никакво чудо, што Србија долази у погледу смртности становништва међу прве земље у свету, ма да би према природним и свима осталим повољним погодбама за живот требало да стоји међу последњима. јер, и ако то није једини узрок, ипак се оскудица у млеку ради хигијенске исхране недораслог, старијег и оболелог становништва мора истаћи као један од најважнијих убиствених узрока прераном умирању многих и многих хиљада душа. Нарочито то вреди за нејаку децу у првим годинама њиховога пораста, чији су још слаби органи за варење упућени за дуго на лаку млечну храну, али која им се нередовно и недовољно или и никако не даје, јер је или тешко или често немогуће доћи до потребне количине млека.

За доказ ове, најблажије речено, слабе производње млека у Србији, нарочито крављега, може послужити овај приближан обрачун:

По попису домаће стоке од 1910. год. било је уопште: крава 313.716 грла, од којих т. зв. „крава музара“ 170.070 оваца 3,225.718 брава, , „ музних око . . . 2,500.000 коза 531.236 о МЕ Ћ Па Ем 400.000

Ако се претпостави: да су заиста мужене све „краве музаре“ и да је њихов просечан принос у млеку био округло по 800 литара, а да је од сваке музне овце добивено про-

сечно по 45 литара и од сваке музне козе по 120 литара годишње, онда би изишло, да је укупна производња млека у Србији 1910. год. могла износити од прилике:

крављега млека ....... 1,360.000 хектолитара

овчјега њи а ЊВ 1,125.000 ~

којега МУ та ан 480.000 |

Укупно: .. 2,965.000 хектолитара