Godišnjica Nikole Čupića

206 | Годишњица

кад се посматрају подаци о извозу, без обзира на то, да ли су извожене количине (белога смока од крављега или, напротив — што је несумњиво _- највећим делом од овчјега млека. Јер цео тај извоз и сувише је незнатан како сам по себи тако и у односу према извозу осталих главнијих ратарских, воћарских и сточарских производа (свих врста жита, сувих шљива, пекмеза, угојених говеда и свиња, коња ит. Д.) А ништаван је, када се упореди са оним замашним и завидним количинама белога смока, које се извозе из других земаља, по пространству често и мањих од Србије, и за које се напред (на стр. 195 и даље) могу наћи подробнији податци.

Најзад, да је производња млека у Србији не само слаба већ и недовољна чак и за саму домаћу потребу, најбоље доказују још и цене његове. Да се, међутим, цене могу с правом узети за оцену јачине производње, налази свога оправдања у општем привредном закону, по коме су цене по правилу производ понуде и тражње, а понуда увек зависи првенствено од производње.

У Француској, нпр., литар обичног свежег млека плаћа се просечно по 10—15 сантима (пара), а само у Паризу и осталим већим варошима цене таквом млеку крећу се између 20 -40 пара. При обрачунавању вредности свеколикога млека произведеног у Француској у 1902. год. узета је као просечна цена једном литру 15'5 пара (док је та цена за 1882. год. износила округло 17 пара а 1892 год. без мало по 16 пара). У Немачкој се рачуна за целу земљу 1900 год. просечна цена 85 пфенига или 106 пара од једног литра. — У Белгији је статистичка процена цене млеку износила (крајем прошлога столећа) по 10 сантима (пара), али је у провинцији Фландрији продавано на велико по цени 5—10 пара, а на мало (крчмљено) по варошима по цени 14—24 паре. — У Данској се сматра веома повољним успехом, кад се један литар млека уновчи (продајом у свежем стању или прерадом у масло или сир) по цеви 10—14 пара (7 10 ера). За 1896. и 1897. год. рачуната је просечна статистичка цена за целу земљу по 11 пара (75

ера) литар. — У Италији је 1895. год. статистичка управа угела да један литар млека вреди 12 пара, — у Швајцарској 1896. год исто толико, — а у Холандији 1897. год. 9 пара.

— У азијској Русији добијано је (почетком овога столећа) ирерадом млека у масло за 1 литар просечно 62—7'5 пара,

рет у

а им