Godišnjica Nikole Čupića

О млекарској производњи 207 а у европској Русији просечно уновчење млека за целу земљу рачуна. се по 13—15 пара.

У Србији, напротив, просечна цена млеку у целој земљи не може се ни пошто узети испод 15—20 пара по литру. То се да утврдити, између осталога, и тиме: што су многе засноване млекарске задруге морале обуставити рад, јер нису могле задовољити своје задругаре плаћањем или уновчавањем предатог им млека испод 15 па и свих 20 пара од једнога литра, и то ни за време најјаче летње муже. Лако је онда појмити, колике тек просечне цене морају бити за време ретке и оскудне зимске муже, када се млеко може уопште врло тешко и купити.

Ма да се многим подацима српске државне статистике не може поклонити потпупо поверење, ипак у овом случају подаци о ценама млеку не могу много одступати од стварности. Ти подаци прикупљани су у 67 разних вароши и варошица, и по њима просечна цена свежем млеку била је за 1901. до 1904. године по 21 пару, а 1905. године 22 паре. Најнижа годишња просечна цена 1905. године била је у Зајечару 16 пара; а највиша у Крупњу 28 пара, док је у Београду била 27 пара. Свих означених година, најјевтиније је млеко било месеца априла и маја (махом по 19 пара), за тим месеца јуна и јула па донекле и августа (махом по 20 пара), даље месеца септембра (махом 21 пару), по том месеца марта, октобра и новембра · (махом по 22 паре), а најскупље је месеца децембра, јануара и фебруара (махом по 23 паре).

Ова разлика у ценама млеку у Србији према ценама у другим земљама пала би, на штету Србије, утолико више у очи, кад би се поред упоређења тих цена упоредиле и цене осталим пољопривредним а особито сточарским производима. Јер, изумајући у главном само Русију, у свима осталим побројаним европским земљама, у којима је млеко, као што се види из наведених података, јевтиније него у Србији, — цене свима главним пољопривредним производима, а нарочито цене месу уопште, знатно су скупље но у Србији. Без навођења многих бројева ради доказа, то се може закључити и из саме те чињенице, што те производе Србија стално извози, непосредно или посредно, баш у неке од споменутих држава. Тај се извоз, међутим, не би могао дуго одржати, кад цене тим производима у увозничким земљама не би биле толике, да не само покрију цене по којима су они плаћани у Србији, већ и да исплате