Godišnjica Nikole Čupića

О млекарској производњи _ 211

леко. Довољно је само навести, да су у самој Хрватској и Славонији, поред великих површина под црвеном детелином, грахорицом и осталим пићним биљкама, луцеришта захватала 1908—1911. г. просечно по 17.400 хектара или 1'2%/, од свега њивског земљишта, док је у Србији 1905—1908. г. било под њима само 0:60) од њивскога земљишта.

За тим: колико њих у Србији сеју кукуруз на сачмуг — ма да је редак крај где он не би повољно успевао, и ма да он, посејан кад треба и како треба, може давати сразмерно врло знатне количине зелене пиће за летњу исхрану музне стоке, а, укишељен (као што је то општи обичај нарочито у Сједињеним Државама Сев. Америке) или осушен како ваља, и за јесењу и зимску исхрану. — Или, који српски пољопривредници теже да обезбеде својој музној и осталој стоци здраве сочне пиће за време целе зиме опсежним сејањем сточне репе, којој се онако свесрдно уступају огромне њивске површине баш у земљама са најбујнијим природним ливадама и пашњацима 2 — Или, зашто српски пољопривредници не само не искоришћују до крајњих граница могућност узродичног гајења (особито сејањем уз кукуруз) тако корисних биљака за сточну и људску исхрану као што су бундевеи дулеци (тикве), — већ њихово гајење у последње време све више напуштају. чак и онде, где су их раније сејали у доста знатној мери 2

За све ово не могу се ни најмање кривити климатске прилике у Србији, јер су оне за све истакнуте као и друге пићне биљке веома повољне. Претерано сушних година могу неке врсте, мање или више, и оманути, али то није искључено ни у земљама са много влажнијом климом но што је клима у Србији. Шта више, у земљама са влажнијом климом велике штете производњи ваљане сточне хране наносе често баш претеране влаге, што се у Србији не да скоро ки замислити.

Према томе, дакле, за недовољно држање крава музара и за њихову још недовољнију млечност у Србији не може се ни пошто усвојити као разлог немогућност производње подесне сточне хране у довољној мери због недовољне — сушне климе, јер у ствари то никако не одговара истини.

Још мање може за овај случај вредети други главни разлог, који се, као и напред посматрани, често наводи ради оправдања слабе млекарске производње у Србији. На име:

| 14“