Godišnjica Nikole Čupića

О млекарској производњи 219

· меља подизати, и када опљачкано и уништено ваља што пре обнављати ! ' | У привредном обнављању и уздизању Србије једно од највиднијих места мораће заузети крава музара. Њена улога неће бити само да обнови скоро пропало говедарство и да поново подигне скоро нестале радне волове, већ и да својим обилатим приносима у млеку пружи потребитима издашне хране и осиротелима довољно средстава за подмирење других неопходних потреба, без којих се једно газдинство не да како ваља уредити ни једна кућа како треба одржати и унапредити. Није узалуд речено: „где млеко тече, све се лако стече“. Уз то још, где не буде достигла преостала људска снага ин где не буде било друге јаче сточне снаге, крава музара ће и ту моћи пружити својим радом неопходне и драгоцене помоћи. Никаква друга врста домаће стоке не може дати толико разноврсних користи као добра крава музара..

Зато сваки пољопривредник, коме само прилике допуштају држање крава, треба да сматра као прву и највећу бригу, да на свом газдинству чува и пази краве као очи у глави, а ако их нема, да се што пре снабде њима.

Засад, после преживелих ратних догађаја, у Србији нема, на жалост, ни онолико крива, колико их је раније било. Одвођењем и клањем, непријатељи су и њих душмански свели на најмањи. број, као што су то учинили и са свима осталим врстама домаће стоке. С тога ће многим пољопривредницима бити немогућно да одмах сада прибаве себи ма и једну краву, ли бар не толико, колико би их желели и могли успешно држати. Набавком и увозом крава са стране (т.ј. из области и земаља ван старих граница Србије) та ће се насушна потреба за кравама утолико пре подмирити, уколико их се буде више увезло. Али. се, извесно, ипак неће успети, да се та потреба потпуно подмири једино на тај начин, већ ће се од самог почетка морати обратити утолико већа пажња одгајивању потребног броја крава у самој земљи. То ће се моћи постићи једино на ова два начина:

1) ако се све краве, колико их буде у земљи, искоришћавају за приплод докле год буду за то способне; и | 2) ако се ниједно здраво и напредно женско теле не коље» већ се чува и гаји да постане кравом.