Godišnjica Nikole Čupića

коз

220 | Годишњица

Из општег интереса, који захтева што брже обновљење и што јаче унапређење говедарства, и држава ће морати предузети знатно строжије мере, но што је то досад чинила, против превременога клања младих крава и женских телади. Али ће и те мере моћи. уродити пуним плодом тек онда, ако сваки пољопривредник буде сматрао највећим грехом, и према самоме себи и према општем добру, заклаши или за клање продати једну краву, која би могла још служити за приплод, као што би грех био и ставити под нож или продата Касапину једно женско теле, од којег би се могла одгајити једна приплодна крава па макар она и не била првокласна у оној мери, којом би се она имала ценити у редовним приликама. Само ако се буде тако поступало, Србија ће успети да кроз неколико година види своје говедарство опет бројно потпуно обновљеним а ускоро затим, по могућству, и повећаним.

Ну од бројно обновљенога говедарства нико, ни појединци ни цела земља, неће имати свих оних стварних и обилних користи, које би се иначе могле постићи, ако се оно не буде у исто време подигло и по каквоћи. А ту, опет, поправку не треба гледати само у бржем и јачем порасту, већ, пре свега и свачега, ваља тежити појачању млечности код крава. Сваки пољопривредник треба неодступно да ради на томе, ла се у Србији што пре сшворе и умноже праве краве музаре, у којима се је досад тако много оскудевало и без којих се не може ни помишљати на заснивање и развијање савремене благотворне млекарске индустрије, каква већ одавна постоји у свума напредним земљама. Нека сваки буде начисто с тим; да без развијене млекарске производње на основици крављега млека не може бити у Србији ни успешнога говедарсшва ни, по правилу, разумнога газдовања уопшше. Ништа при том неће сметати, да се овчарству и даље поклања она пажња, која му је и досад поклањана, и да се не само и овце употребљавају за мужу, као досад, већ да се подесним мерама ињихова млечност што више појача. То исто вреди и за козарство, које, постављено на основицу савремених одгајивачких начела, заслужује, баш са гледишта млекарског, знатно већу пажњу, но што му је досад обраћана у многим крајевима Србије.

Међутим, да се све то постигне, т. |. да сеи у Србији створе праве краве музаре и да се помоћу њих развије млекарство до наџпширих могућних граница, прва — најосновнија

Ба ба со а с Га а