Godišnjica Nikole Čupića

О млекарској производњи 225

весног промеша са шаквим производима. једино таквим мерама заштитиће се не само произвођачи — пољопривредници већ и потрошачи свију осталих привредних редова, и једино помоћу тих мера ставиће се млекарска производња на ону здраву основицу, без које се не може очекивати њено успешно и правилно развијање.

Потреба за извођењем свих ових мера постојала јеи раније, пре последњих ратова и пре претрпљених страдања Утолико већа мора бити та потреба сада, када се чине напори да се говедарство у Србији подигне тако рећи изнова. Од тога, на коју ће се основицу оно поставити и којим ће се правцем упутити, зависиће будућа слика и будући успеси не само од говедарства већ, може се без претеривања рећи, и од целокупне пољске привреде. Да ранија слика није била довољно пуна и једра, и да ранији успеси нису били онолики, колики су могли бити, — чињеница је, која се лако може доказати многобројним несумњивим подацима. Желети би било, и у интересу појединаца и у интересу целе земље, да нам скора будућност донесе и у том погледу све оне промене, које најпоузданије воде општем благостању.

Све ово, што је речено с нарочитим обзиром на прилике у Србији, вреди, више или мање, и за све остале ослобођене и уједињене покрајине. Цела наша садашња уједињена краљевина препуна је свију оних погодаба, које омогућавају да се жељено опште благостање постигне и брзо и лако. Треба само увиђавности и истрајног рада за искоришћење тих погодаба и за остварање тога благостања.