Godišnjica Nikole Čupića

326 Подинињи А 2 777 А ИД у 1913. години, број исписаних листића исносио је крајем те године 1,381.944. Исте године Иванић је издао и Оглед Речника (свој последњи рад), израђен у правцу у коме је он намеравао почети уређивање Речника.

Од штампаних филолошког радова Иванићевих треба понајпре поменути његов рад за проф. испит: «Падежи без предлога» (Просвешни Гласник, 1888.) и допуне и местимичне исправке Новаковићевој «Српској Граматици» и «Примерима Књижевности».

Али у овој врсти има подоста и његове анониме сарадње, при исправљању језика и правописа у многим научним рукописима разних струка, који су му, пре штампања, давани на преглед и поправку.

Велик је број и дужих или краћих реферата Иванићевих и на научне и на забавне књиге. Радом ове врсте започето је штампање његових списа (приказ Вулићевићеве «Моје Магеге», у Побрашинсшву, 1881.). Било их је до почетка Балканскога рата око 60: на научне поглавито у Просвешном Гласнику и Насшавнику, а на забавне још и у Ошаџбини, мостарској Зори, Подмлашку, извештајима Коларчеве Задужбине (неки и нештампани) и др.

Од радова на књижевној историји нарочито му се истичу расправе «Вук Стеф. Караџић» (Отаџбина, 1888., и засебно одштампана), «Иван Гундулић као српски песник» (Наставник, 1898.), «Доситеј Обрадовић» (најпре у /10дмлашку, 1897., потом, знатно проширена, у Брасшву ХМ, за год. 1911.), «Јаков Игњатовић» (предговор «Милану Неранџићу» од Јаше Игњатовића, издање С. К. Задруге, 1900.), «Помен Гогољу» (Нова Искра, 1902., одштампано), «Иван Степановић Јастребов» (Х 1 Споменик С. К. Академије, 1904.), «Лав Толстој» (превод, у Годишњици ХХШ, 1910. год.).

Од радова просветно- педагошких да поменемо расправе у Насшавнику: «Српски језик у нашим средњим школама» (год. 1891.), «Историјски преглед свих досадазањих праваца гимназија у Србији» (1893.), «Језиковна настава у :лужби општега образовања» (По Ј. Перкману, 1902.); у Виделу: «Приватно школовање у Срба», аШколе у Босни и Херцеговини» (1895.); у Брастшву: «Шта вреди просвета у животу српскога народа» (1896.) и др.

| | !

~~~