Godišnjica Nikole Čupića

с лаје) МУНА па ем о > а

МИРЕ 5 ~ ~ Банулино, 29

| и | пи

___ епископије, још су много раније.!) Наш један стари летопис, као и народне песме, бележи под 1438. како цар Мурат „плћниим

ја ___попали Коучево и Браничево“.2) За ове области Мађари су |"

у"

имали нарочитих жеља, понајвише ради њихова рудног богатства, и често су их, кад би успели да се учврсте на другој ; страни Дунава, држали у својој власти. Тамо су, у савезу с њима, ратовали Босанци 1154. године, дакле не много пре владе Кулинове. С обзиром на Кулинов одношај према Мађарима и на везу догађаја његова времена нарочито на том подручју ми држимо, да је ово Кучево натписа, заједно с његовим Загорјем, доиста ово србијанско Кучево.

У долини реке Пека, у пожаревачком округу, била су у старој српској држави два знаменита рударска средишта, Железник и то Кучево. Кучево је познато, са Железником заједно, и старим Дубровчанима, који су ту имали своју колонију (Зејезшк тп Сћисепа.) „У Кучајни има олова, сребра и злата, а у Мајданпеку олова, гвожђа, (бакра од 8'12% — 20%, чистог метала) сребра и злата. Кучаинске су руде златом и сребром најбогатије руде у Србији: у њима има сребра и до 075% а злата . до 0:07%“.4) Рударством су се у овом крају бавили већ и Римљани. У Пинку (Пеку) ковани су чак и бронзани новци са сликом Хадријановом и са натписом АеПапа Рапсепзта.5) Код самога Кучева мисли се, да је била римска рударска насеобина, а као старо Кучево узимају се развалине неке вароши између Крушевице и Нереснице, на десној страни Пека.) И Пек и речице Железник и Бродице „ронећи обале своје износе на видик темеље старих грађевина, а народ из околине често и данас ископава тамо судове, саркофаге, новце, наките, рударске алате и друге ствари“.7)

1) Податке о Кучеву и Браничеву од Х—Х1У века прибрао К.Н. Костић, Стара српска трговина и индустрија. Београд 1904., стр. 152—3.

2) Р. Ј. Загамк, Окахку ођс. репе. Ргар 1870., стр. 77. Љ. Стојановић, Споменик С. К. Академије, И, стр. 133.

3) К. Јиречек, Споменици српски (Споменик Хђ), Београд 1892., стр. 32—3.

+) В. Карић, Србија, 1887., стр. 382—3.

5) Јиречек-Радонић, сп. д., стр. 41. М. Васић, Ртсишт, Старинар ХТ, 1894., стр. 42—3.

5) М. Ђ. Милићевић, Кнежевина Србија. Београд 1876., стр. 1035.

ту Карић, сп. д, стр. 860—2. Ср. С. југесек Сбаа( ипа Сезећзсћан т пи ејанегећеп Зетјеп П, Млеп 1912., стр. 44. Насеља српских земаља П,

ЦРНУ Црну РСРЦРРЕРСПО_О-~ "О" |: ~, ПР", РТ ОР ПРУ ПРУ ЛР У РО