Hemija : za srednje škole
Албумини. Имамо два животињска албумина (јајни ш крвни) п један биљни.
Јајни албумин. Главни је састојак беланцета тичијих јаја. Кад испаримо беланце до сува (испод 509), остаје овај албумин као жућкаста, аморфна и прозрачна маса; коагулише око 609. Неки му дају ову Формулу:
С о а О
Крвни албумин. Има га у крвном серуму, лимФама, хилусу и у свима животињским соковима, а у неким OOлестима има га и у мокраћи. Кад крвни серум испаримо до сува, остаје овај албумин као мрка, аморфна и про-
зрачна маса; коагулише око 700.
Ова два албумина употребљују се за чишћење мут= них течности (шећерни сок, ракију), јер коагулишући у њима купе им мутљаг.
Биљни албумин. Налази се по мало у свима биљним соковима, нарочито у семењу. Подобан је јајном и крвном албумину.
Фибрини. Имамо два животињска Фибрина и један биљни; онп коагулишу чим на ваздух дођу.
Фибрин (крвни). Има га у крвном серуму, лимФама и хилусу. Ти се животињски сокови усире, кад из организма пзађу, јер у њима фибрин коагулише. Устрена крв црвена је од покупљених крвних зрнаца; али ако по скорашњој крви штапићем мутимо, наватаће се на њему коагулисани Фибрин као кончаста еластична маса, која ће бити само мало црвенкаста, ако ју добро водом исперемо.
Мијозин. Налази се у мшшићној плазми. У мртвом телу коагулшше мијозин, зато се леш укочи.
Биљни лепак. Има га у житу. Кад брашно у платненој кеси у води гњечимо, изаћи ће штирак, а у кеси ће остати овај лепак, као бела еластична маса. Ово је важан састојак жита, јер нам он као азотна рана служи.