Istočnik

Стр. 176

ИСТОЧНИК

Бр. 11

чана плата од 500 форинти годишње, стан, огрјев, освјетљење и скромна храна са манастирским браством. Ко ово мјесто добити жели. нека се потписаној консисторији до 1, августа о. г. пријави са својом молбом и прилогом свједоџаба: да је Србин православне вјере, да је свршио препарандију или богословију, да је добро вјешт црквеном појаи.у, да је самац и да је до<ррог моралног и политичког владања. Сарајево, 15. маја 1898. АЕМ. консисторија Дабро-босанска.

Српска православна АЕМ. Консисторија Дабро-босанска. Бр. 1586 ех 1898. 3—1 Стје^ај. Нарохија Факовић, сребреничког протопрезвитерата, упражњена је. Има своју цркву и парохијалну кућу с башчом. Броји 241 куку са 2388 душа. Приходи су лијепи. Позива се пречасно свештенство, да компетује на ту парохију. У Сарајеву, 15. јуна 1898. АЕМ. консисторија Дабро-босанска.

Управа српско-православне митрополије Зворничко-тузланске. Бро] 362 ' од 1898Г ЕДИКТ. 3-2 Ушљед бракоразводне тужбе Симе Васика, из Бјелошевца, котар зворнички, против законите му супруге Станке, рођене Видаковић, која га је оставила и у Србију побјегла, позива се овим речена Станка да се у року од три мјесеца, рачунајући од првог уврштења овог едикта овој митрополијској управи као духовном суду сама пријави, или мјесто боравка свога писмено назначи; јер ће се иначе бракоразводна тужба њезиног супруга Симе и без ње ријешити. У Д. Тузли, 28. маја 1898. Управа српско-православне митрополије Зворничко-тузланске. „Источник" излази два пута и то 15. и пошљедњег дана у мјееецу. Цијена је листу на цијелу годину 4 фор., а на нола године 2 фор.; за стране земље на цијелу годину 5 фор.Ј а на пола године 2.50 фор. Учитељима основних школа и ђацима даваће се лист у пола цијене. Претплата се шаље администрациј и листа, а рукописи уредништву. Рукописи не враћају се. Прва српска штампарија Ристе Ј. Савића, Сарајево.