Istočnik

Вр. 11

ИСТОЧНИК

Стр. 175

Обвезницу имаде осим дотичног молитеља супотписати и његов отац, односно судбено постављени старатељ (тутор), а мора иста и судбено дегализована бити. У Сарајеву, 31./19. маја 1898. Земаљска влада за Босну и Херцеговину.

3—2

врој 92.879Д. Распис натјечаја. У сјеменишту источно-православног богословског завода у Рељеву упражшено је више питомачких мјеста, која се имаду попунити почетком школске године 1898-/9. Питомци добивају у сјеменишту бесплатан стан, храну одијело и наставу у богословским предметима; осим тога свршетком школске године примјеран путни трошак за одлазак својијем кућама преко ферија. 8а попуњење овијех мјеста расписује се овијем натјечај са додатком, да се на то односеће молбенице управити имају преко надлежног епархијског митрополита на ову земаљску владу, код које до најзад 29. јула (10. августа) текуће године стићи морају. Молитељи имају да докажу: 1) крснијем листом, да су источноправославне вјере; 2) школском свједочбом, да су са добријем успјехом свршили осам разреда велике гимназије, односно, ако такових молитеља неби било, да су најмање свршили са добријем успјехом 5 разреда велике гимназије у Босни и Херцеговини, односно у подручју аустроугарске монархије; 3) свједочбом надлежне политичке власти, да су припадници Босне и Херцеговине и да су бесприкорног понашаша и неожешени; 4) лијечничком свједочбом, да су тјелесно и умно потпуно здрави. У Сарајеву, 13./25. јуна 1898Земаљска влада за Босну и Херцеговину. > 1 1 Званични огласи.

3—1

Српско-православна АЕМ. консисторија Дабро-босанска. Број 1475. Стјечај. 8 - 2 Па српско-православној четверо-разредној основној школи у манастиру Озрену упражњено је учитељско мјесто, са којим је скоп-