Istočnik

Стр. 162

ИСТОЧНИК

Бр. 11

брака у Босни и Херцеговини, ако је придонио потврду кр. уг. миниетарства правосуђа о томе, да браку по угарском закону никаква запрека на пут)< не стоји", а с/гранци се „ставља на вол,у, да себи ову потврду, као и угарску навјештајну свједоџбу, која истој потврди .-;а темељ служи, односно доказ о опросту од оглашења у Угарској добави путем, који се њој као најудеснији чини, при чему ће јој на н>езину молбу од помоћи бити политичка власт прве инстанције њезинога овоземнога боравишта правном поуком, евентуално узимањем у записник и уредовном отпремом њезиних предметних молби." 2. Угарски држављани, који су припадници Хрватске и Славоније имају себи прибавити „за склапање брака у Восни и Херцеговини цертификат о женидбеној способности издан од домаће (завичајне) политичке власти I. молбе", при чему могу потражити упуство и „судјеловање босанско-херцеговачких политичких власти I. молбе." 0 свему томе видиће пречасно свегатенство опгаирније из одредаба приложене •/. високе наредбе. Налаже се пречасном свештенсгву ове богохраниме епархије, да се при вјенчавању угарских држављана речених одредаба тачно придржава. У СараЈ еву, 15. Јуна 1898. ДЕ. и Митрополит Дабро босаноки: Школди, с. р.

Одликовање. Шегово цар. и краљ. Апостолско Величанство благоизвољело је Превишњим ријешењем од 4. маЈ *а 1898. подарити протопрезвитеру Кости Ковачевићу у Бишћу витешки крст ордена Франца Јосифа.

1Е31 ЕЗВАНИЧНО. О условима нормалног Љивота хришћанске породице. Од професора А. А. Бронзова. (Наставак.) Мислимо е ће бити умјесно, да овдЈ - е речемо неколико ријечи о тако званој еманципацији жена. Еманципација значи ослобођење некога (или нечега) из нечнјих руку, или испод нечије власти (ех, е ;