Istočnik

Бр. 6.

источник

Стр. 91

др. Симеон Поповић, професор 14. јан. 1909. за сннђела, дочим је Коста Поповић, парох у Штрпцими одликован црвеним појасом. Број парохија остао је стари: 81, а кретање парох. свештенства изложено је ниже, у II. дијелу овога извјештаја. У погледу надзора над предавањем вјеронауке у државним средњим школама држало се досадашње праксе, те је по извјешћу повјереника ове власти општи успјех: добар Што се тиче вјерске днсциплине у народу, она је опште узевши добра. Број наложнигптва није порастао, јер се употребљавале све нужне мјере предосторожности, да се то зло не шири. Да је епарх. цркв. суд свуда био потпомогнут и од стране пол. власти, било би још и боље. Спорова између свештеника и парохијана бивало је, али су исти мањега значаја и тичу се већином наплате. Бракоразводних спорова било је 1909. год. старих 86, а нових 39. Разведено је првостепено 2'2 брака, четири несложна пара су се помирила. а седам пари је упућено на сажиће. Све пресуде што на развод брака гласе, поднесене су уреда ради вел. цркв. суду, гдје су осим двије све и потврђене. (Настачиће се). Стјечајнп испит. Свештеник и администратор бањалучке парохије часни господин Никола КостиЛ положио је дана 25. фебруара о. г. стјечајни испит пред испитном комисијом у Бањој Луци, коју је Високопреосвештени господин Митрополит Василије Поповић за овај случај именовао.

Обнова св. Спнода. Као што је познато, Синод матере цркве цариградске обнавља се перијодично с новим члановима, дочим се бивши чланови враћају у своје епархије. Искуство је доказало, да је оваки начин обнове за патријарха као предсједника Синода врло незгодна ствар, јер се често дешава, да су нови чланови Синода у појединим предметима сасвим другога мишљења, него ли што су били бивши чланови. Ради тога, а у интересу ствари практицирало се. да је патријарх могао задржати и за идућу годину бивше чланове Синода, да већ отпочете а још несвршене предмете доврше, да би се тијем избјегла дангуба око обавјештавања и капацитирања нових чланова. Ове, нове године није ишла обнова Синода глатко, јер су нови чланови у неким административним питањима несагласни с политиком светог патријарха Јоакима III., те се патријарх хтио користити са својим правом, да неке старе чланове Синода задржи и за другу годину. Пошто су се извјесни чланови Синода томе противили, то је патријарх изјавио, да због начелне диференције не може више остати на своме мјесту. Кад се то у Цариграду рашчуло, приређене су у Фанару св. патријарху од стране угледних Грка срдачне овације за доказ, да је народ с радом његовим задовољан и да га и у будуће с поносом жели као свог патријарха штовати. Д. Јан.

Нов законскн предлог за мјешовите бракове. Још 1907. године поднијела је руска царска влада државној думи предлог за закон о мјешовитим браковимаПошто тај предлог није претходно дат на мишљење~св. Синоду,шије ни претресан, те је упитан св. Синод, да се о овом предмету изјасни. Синод се држи тога начела, да се мјешовити бракови могу само с римокатолицима и лутеранима до-

Црква у Цариграду.

Црква у Русији.