Iz Srbije kneza Miloša : kulturne prilike od 1815 do 1839 godine

XРАНА

1. Јело. Јела ио селима: иосна и мрсна. Јела ао варошама. Евроаска јела, Турски слашкиши. Најглавнија х_Р_ а - на у Србији, у доба Кнеза МилошИа? био ј q хлеб. Он је мешен понајвише од кукуруза, осим"Жачве, где се јео пшенични хлеб, и сем имуКнијег становништва по варошима. 1 ) У народу је био познат и хлеб од ражи, јечма, овса, хељде и проса, али се он јео врло ретко, понекад само у невољи. , По селима се од јела, у посне дане, понајвише јео пасуљ и лук, а у мрсне, зими кисео купус и сланина, а лети млеко, сир и јаја. Грашак и сочиво ретко су се јели. Кромпир је од скора био познат и мало се јео. 2 ) 0 славама, свадбама, празницима и кад има гостију највећа је част у мрсне дане,

0 Вук С. Караџић, Даница за 1827, стр. 103; Споменпк 17. стр. 34.

-) Вук С. Караџпћ, Даница за 1827 стр. 103; М. Гавриловић 11, 426; С. Милутиновић, Историја Србије, Београд, 1888, 384,