Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

| 98

има лва секретара, дакле два човека који могу израђивати те извештаје, а сем тога, друштво није ни сиротно, да би се могао навести какав финансијски разлог што извештаји нису штампани. Дакле, све су околности биле ту да друштво Црвеног Крета задовољи све своје чланове, па ипак оно није то учинило. дато ја молим да се бар у будуће има то у видуи да се извештаји штампају пре главног годишњег скупа.

(ЕКРЕТАР Д-Р Вог. М. Сувотић. — Ја мислим да одг. Д-ра Марковића није било нимало коректно, што је сада тражио гостопримство на друштвеном скупу, јер ја сматрам да је то увреда за друштво: вратити му карту па после доћи на друштвени главни скуп и читати томе истоме друштву некакве поуке.

У три броја „Орпеких Новина“ изишао је наш проглае, да ће се 15. јула ове год. одржати главни годишњи скуп, и ја сам оставио био један исечак тог прогласа, јер сам се надао овоме нападу од Д-ра Марковића. Ево га овде, па се можете уверити. (Показује исечак из „Орпеких Новина“).

Констатујем, дакле, да је д-р Марковић саопштио једну нетачност.

Даље, констатујем, да је наш момак однео штампане бланкете о сазиву главног скупа у сва уредништва, с молбом да се штампају. Неке су их новине донеле. неке нису хтеле, зато што захтевају да им се све то плати. Међутим, друштво Црвенога Крста има да се стара за рањенике, а не мора да задовољава нескромну сујету д-ра Марковића, да се то штампа баш у свима политичким листовима.

T. Марковић чини примедбу, зашто друштвени извештаји доцније излазе. !

Ја ћу му објаснити зашто то бива.

Ми имамо посла с државним надлештвима, с војним командама; то су новчане ствари; новац се тешко даје, и док те обрачуне свршимо, прође доста времена. Ни с једним над. лештвом не можемо да свршимо обрачун тачно до 1. јануара, да би смо могли закључити рачуне 31. децембра, као што бива у новчаним заводима. Ми се морамо задовољити, ако свршимо обрачун с њима и у марту, априлу или мају. Ми смо вољни били да пелокупни број приложника из свију надлештава публикујемо овде и зато смо морали причекати. Има их који још нису све спискове послали. |

Други је разлот тај, што смо имали један одбору Паризу, састављен из чланова главног одбора, ради контроле штампања лозова. Наш благајник који треба да поднесе извештај благајне, био је у Паризу, и није могао поднети из-

Извештај 6