Jugoslovenski Rotar

А-Р ГЛИША СТОЈШИЋ — ПАНЧЕВО

„УБрштађањем Ganatcke u amepukaucke пшенице треба стборити нођ тип пшеничног семена“.

Овогодишња жетва пшенице не може се никако назвати рекордном, као што су то претстављали многи неупућени, како пре, а тако исто чак и после вршидбе. Ма да је јесен у прошлој години дозволила да се озими усеви врло рано посеју и ма да су се исти још пре наступања зиме могли бокорити, — принос ипак није могао бити рекордан, јер су сви озими усеви услед великих пролетњих хладних киша јако настрадали од рђе и здраво полегли били. Најзише је полегла била наша стара банатска пшеница, која има врло слабу сламу, дозим американске сорте (пролифик. дакота итд.), које имају врло јаку (трснату) сламу не само да полегле нису, већ су се и ове године показале као особито отпорне против рђе и дале врло леп принос.

Намеће се из овог искуства питање какву пшаницу треба да сејемо, јер је доказано да је наша стара банатска пшеница квалитативно много боља од амер. сорте пшеница 2 На ово питање је врло тешко одговорити. Банатска пшеница услед великих пролетњих киша и магле може да доведе цео принос у питање и због тог се треба трудити, да се разумним укрштавањем и оплемењавањем наше банатске пшенипе са пшеницом, која има јаку сламу, која не полеже ин која је отпорна против рђе, дође до новог оплемењеног и отпорнијег пшеничног семена. Морамо одмах приметити, да је овдашња клима, овдашњи терен, као и разноликост посејаних парцела житарица већ у многом „аклиматизирала“ американске сорте пшенице, тако да и ова почиње да добија добра својства наше банатске пшенице и дешавало се да је и амер. пшеница, која је овде сејана била дуги низ година, имала на око скоро сва обележја банатске пшенице, а и што се тиче растегљивости теста није много заостајала од банатске пшенице. Ми треба да укрштавањем банатске и американске пшенице створимо нов шип пшеничног семена. Требамо да осудимо оне, који су за безусловно избацивање амер. сорте пшенице, јер тиме можемо које године у пишање довести и цео наш пшенични принос. Услед великих пролетњих и летњих киша иза којих обично наступа полегање пшенице, долазе магле, као и рђа и може се десити, да нам банатска пшеница, — као што је то било и прошле године, — не да ни толико приноса, колико смо за семе дали, дочим је американска пшеница како прошле, а тако исто и ове године дала по кат. јутру са неколико центи већи принос него наша стара банатска пшеница. Ово је у народном господарству и у погледу исхране нашег становништва једна велика ствар, јер боље је имати за свакидашњи хлеб и пшеницу лошијег квалитета, него је уопште немати из тог разлога, јер хоћемо да имамо само пшеницу бољег (банатског) квалитета, Боље је јести хлеб од амер. пшеничног брашна, него кукурузну проју !

Овогодишња жетва дала је просечни принос од 8—9 ц. по кат, јутру, што би одговарало једној осредњој жетви.

Што се тиче цене пшенице, — ту се на жалост не може ништа казати. Непосредно пре овогодишње жетве цена 1 ц. жита била је око Дин. 250 и после жетве почела је стално да пада, тако док је цена нове пшенице у прве дане вршидбе била око дин: 130, данас се иста срозала на цену испод дин. 100 и пољопривредници данас морају да продају своју пшеницу тако рећи испод својих трошкова око продукције исте и нису нам помогле разне међународне „конференције, које су обично решавале о дану сазивања „идуће“ конференције.

а

.. 9. —_ i ЊЕ ер на