Jugoslovenski Rotar

прошлом броју, брат Марковић Je панео и своја властита опажања,

Констатује, да ce y валутном. хаосу манифестира тек један део опште TIOJTHтичке, економске и социјалне кризе данашњице те изгледа, да су учињене одвише велике потрешке и промашене многе прилике за успоставу старог економског ексилиора на бази природне игре економских сила. Олаже се са мишљењем, да су ранија економска равнотежа и стабилитет валута разрушени, и док се не изврши тешки шроцес акомодирања економских вреднота и мерила, нема изгледа у успешном решењу валутног проблема. Ови покушаји такозване политике манипулисане валуте доживили су фиаско. Факат, да је свака валута у најужој вези с финалсијама државе, трговачком и плаћевном билансом те кредитним системом поједине земље, упућује на решавање пи ових конексних питања. Врло важан моменат је и питање поверења, на коме је израђено дело кредитно господарство путем кредитног система. Ослабљено поверење. бити ће тешко успоставити, но. тешкоће несмеју зауставити напоре око тога. Сређење свих тих прилика неће доћи само од себе већ треба стварати предуслове за консолидирање економских прилика на многим странама, а тако и на монетарној. При томе остаје опште признат принцип и постулат, да без стабилности монетарне нема стабилности економске, и да је најбоља база валута још увек злато.

За време реферата брата дра Миљенка Марковића прекида председник седницу да може поздравити придошлор госта ротара Јана Роговица члана Ротарп клуба Варшава, који је као члан делегације пољских парламентараца лопутовао у Загреб.

У врло лепом говору председник пи. Алауповић даје изражаја радости чланова загребачког клуба, да их је посе-

THO по нрви пут ротар брат Пољак. (Пљесак).

Гост ротар Јан Роговиц захваљује на пољском _ језику председнику на поздравним речима и испоручује поздраве чланова Ротари клуба Варшава.

У знак пријатељства предаје у име Ротари клуба Варшава председнику брату инж. Алауловићу пољску државту заставу, што браћа бурним пљеском пропраћају и устајањем одају почаст симболу псљске републике.

228 састанак од 25 септембра претседавајући отпочиње са одавањем поште првом претседнику и почаснсм члану, преминулом Јосипу“ Микуличићу: Инжењер Алауповић је рекао, .колико је тежак удар нанет не само загребачком «већ целокупном југословенском ротарству губитком тако активног члана, који је, и као болесник лао клубу у замену свога зета, драгог брата др. Иву Бачића.

Претседник даље саопштава да јен братски љубљански клуб задесио тежак губитак: смрћу др. Мариа Добриле. На овоме састанку свечано су примљени у чланство: ивж. Фердо Сенечић, (класификација „Велепродаја цигара и духана) и магистра фармације, Јосипа Caлопека (класификација „Лекарне"). Они су у поздравној речи дали изјаву да ће се показати достојним _ поверења. Брат Станко Шијца реферисао је о дотађајима _ Ротари-клубоза y Берлину, Франкфурту, Минхену, Салбрикену, Ахену и Плацену.

Брат др. Ј. Подује добио је реч за реферат о предавању гувернера др. Отојадиновића у Лозани. Што се тиче попуњавања _ класификација, по речима претседшика, одбора Илије Вурдеље треба настатњ на топуњавању овит:

Електрична, текстилна, кожна, стаклена индустрија; инжењерска струка, заводи и болнице и Осигурања.

2 a И ТЕ 3 (