Jugoslovenski Rotar

ING. FERDO SENECIC rodjen je 9. IX 1579. u Beču, maturirao je u Zagrebu i svršio visohu školu — Bodenkultur — u Beču. Iza dovršenih studija bio je najprije zaposlen hod gradnje vodovoda u Trebinju, a poslije je stupio u službu Rod duhanske režije u Sarajevu. Svojim пешпогтт radom i vanrednim sposobnoslima postaje direRhtorom u Мозјаги 1 tvornice duhana u Sarajevu. Na ovom svome visokom položaju isticao se je kao vanredan struénjak i radenik. Prije 4 godine postao je Sef Monopolske uprave u Zagrebu za Savsku i Dravsku Banovinu.

U tom svome zvanju mi ga danas primamo i raduje nas, da naš klub dobiva u osobi brata ing. Seneéiéa dostojnog pretstaynika Rlasifikacije Veleprodaja cigara i duhana.

MR. PH. JOSIP SALLOPEK kao pretstavnik Rlasifikacije „ljekarne“ u našem kliubu, poznat je u svome zvanju kao vrlo agilan čovjeh, Roji u svojstvu predsjednika apoiekarske Romore. sekcije za Savsku i Vrbasku Banovinu vodii aktivno sudjeluje u svim pitanjima svoga zvanja. Brat Sallopek ic medju inim saradjivao akiivno i Rod donošenja apotekarskog zakona. Rodjen je 11. III. 1891 u Sisku, ie poslije dovršenih studija farmacije u Zagrebu, stupa kao magistar u jednu ljekarnu u Požegi. Kupuje apoteku u Virovitici i konačno apoteku Bro-

djovin u Zagrebu.

ZIVOT RIL IZVAN JUGOSLAVIJE

R. C. Baden bei Wien Zeli da menja nedeljna pisma sa našim Rotari klubovima. Do sada takva izmena postoji sa klubovima u Mariboru, Ljubljani, Zagrebu, Osijeku i Sarajevu. Ovaj klub želi da tu izmenu vrši i sa drugim klubovima ı Jugoslaviji. Ovo je u toliko lakše, što jedan član kluba u Badenu govori srpsko-hrvatski, pa se izveštaji mogu slati i na našem jeziku. Badenski klub razvija vrlo veliku delatnost blagodareći naročito njegovom угедпот sekretaru Hansu Petscheku. Adresa: Herzoghof, Baden bei Wien, Oesterreich. Mr. E. A. Francis, sekretar R. C. Marshalltown, Zeli da dobije jednu kolekciји poništenih jugoslovenskih poštanskih maraka. On će se rado odazvati sličnoj mclbi odnosno američkih maraka. Nje. gova adresa: Mr. E. A. Francis, American Machine Products Co,, Marshalltown, Iowa, U. S. A.

POTAPCKA ШТАМПА О „ЈУГОСЛОВЕНСКОМ РОТАРУ“

Der Rotarier fiir Deutschland und Oesterreich (Miinchen, 1933 “LV свеска 8 за август) доноси у рубрици„„Ротарство у другим _ дистриктима" Овај приказ нашег листа: |

Југославија. 15 јула о. г. изишао је први број југослогенског ротарског часописа, под именом „Југословенски роTap”. i

Споља се разликује од нашер листа нешто смањеном формом и умањеним обимом (16 страна), док су корице“ такође у сивој боји одржане. Часоште излази у Београду а одговорти је уредник сам гувернер 77 дистрикта др. Милан Отојадиновић. „Југословенски ротар" излази месечно једанпут 1 стаје 5 динара по броју. Текст је делимице латиницом а делимице ћирилицом.

Поред гувернеровог месечнот писма први број садржи уводне речи отетупелог и шесор гувернера, кратак животопис оснивача Ротарства Павла Хариса, садалшњет И IL ређашњег претседника |. И. један живахни извештај са р )тарскот сатанка на Бледу и извештаје 0 животу појединих југословенских ротари-клубова. Југословенски копсул та Палестине пружио је драгоцене податке о привредним приликама у тој земљи.

На крају су набројани сви нови претседници и секретари југословенских ротароких клубова са њиховим адресама. У првом броју доноси Ј. Р. слику родитеља Ротарства Павла Хариса и слику учесника на Бледском састанку.

Часопис оставља свеж утисак и у кратко ће време при учешћу свих југословенских ротара бити изграђен Kav део велике ротарске литературе, који ће бити од врло велике вредности за читање. K.

J) 2 aa ee es eae)