Jugoslovenski Rotar

довољавајуће објашњење о томе, шта се подразумева под идеалом у служењу, и гледа прилику да и делује, држећи се тога идеала, она се обраћа своме звању, својој заједници, и схвата, да „Служење" није ограничено варошким и градским границама, да оно није уоквирено у државне и националне границе, већ да се протеже до крајева света. Његово сродство широм света тражи, као и његова сопствена заједница, манифестовање истога идеала. И тако, Одбор за међународну службу потпомаже личност да јој се укаже прилика.

Однос између управе и одбора за циљеве и задатке. — Према правилнику Модел Клуба, Управа је управно тело клуба. Она је изборна, а не тело које се поставља. Чланови Управе не морају бити бирани на основи нарочитих способности да темељно мисле о стварима односно службе клубу, службе звању, службе заједници или међународне службе. Људи у клубу најспособнији за служење, као претседници и чланови горњег одбора, могу, а и не морају бити чланови изабране "управе. Према плану за циљеве и задатке, управа је такође управно тело клуба и жао такво бави се са начином управљања, општим проблемима итд. Одбор за циљеве и задатке нема никакву административну власт; он је онај потчињени управе, на кога управа преноси дужност да потпомаже чланство у тумачењу и примени начела Ротарства.

Одбор, по одобрењу управе, врши општи надзор над намераваним годишњим програмима, тако, да су они у складу и добро изравнати, и да у свему обухватају све фазе делатности Ротарства. Одбор треба, да за чланство чува не само њихова права и користи од чланства, већ и њихове обавезе и одговорности. Одбор за циљеве и задатке одговоран је управи и од истога прима одобрење или неодобразвање свега што одбор нађе или препоручи. Управа обраћа пажњу одбору за ци_љеве и задатке да прати рад својих удружених одбора, и да настоји да сваки «функционише и, ако то тражи управа, да више времена посвети проблемима администрације. Однос одбора за циљеве и задатке према одбору за програм. — Нарочита је "напомена учињена односно рада и дужности одбора за програм, због извесног не«споразума, који се подигао после усвајања плана за циљеве и задатке. Треба знати, даодбор за програм, јесте пододбор под Одбором за службу клубу. У многим клубовима овај одбор постављен је на годину; у другим на пола године; у другим тромесечно или месечно. У мало клубова одбор за програм поставља се за сваки клубски састанак. Не треба да буде никаквог конфликта између одбора за циљеве и задатке и одбора за програм у клубу. Одбор за циљеве има у виду годишњи рад, прави нацрт намераваног годишњег програма, упућује на сарадњу и изравнавање "у раду око развоја личности. Одбор за програм има дужност да извршује план програма и даје непосредни надзор за извођење програма данога тренутка.

Одбор за циљеве и задатке и обучавање чланова. — Задатак је одбора за циљеве да смишљају и спроводе у дело планове који омогућавају члановима, нарочито новим члановима, право сазнање о добити и о одговорности, које проистичу из чланства, и, о историји, циљевима, обимности, администрацији и значењу Poтарства. Наговештај односно начина рада. — Одмах после дистриктне скупштине, "када је то и један састанак претседника и секретара клуба, претседник би требао да одреди најбољи начин да упозна службенике клуба, чланове управе и чланове одбора, са информацијама примљеним о дистриктној скупштини. Скупштина клуба је веома корисна за ову сврху. Ова скупштина састоји се из службеника клуба,

i i