Jugoslovenski Rotar

On treba da vidi da služenje u klubu daje prvu mogućnost u životu njegovog kluba da nauči više o idealu služenja izvršujući stvarno služenje u svome klubu u saglasnosti sa njegovim potrebama.

Šta je služenje u klubu? Služenje u klubu obuhvata sve one aktivnosti pojedinih rotara, koje su upravljene održavanju života u klubu i unapreduje za sebe i za druge pojam ideala služenja.

Šta služenje u klubu daje? Služenje u klubu daje mogućnost pojedinim člaDovima kluba, da se razviju u impresivnoj strani rotarstva izvršujući služenje u svom klubu u saglasnosti sa njegovim potrebama. U tom procesu oni rastu i razvijaju se u Totarstvu unutar svog kluba i postaju spremniji da izvrše služenja u ekspresivnoj strani rotarstva.

Vrijednost služenja u klubu, jesu što:

4) Pripomaže u gradjenju Kluba, koji će inspirirati pojedine Rotare rotarskim idealima. To se postizava upoznavanjem i razumevanjem to je rotarstvo i zadacima, koje treba postići.

b) Što upravlja prve korake postignuću konačnih ciljeva rotarstva.

c) Što razvija jedinstvo akcije putem kooperacije bazirane na poznanstvu i drugarstvu. 1. Klastfikacije (Podela i popunjavanje). — Outline of classifications (Nacrt klas:fikacija) je knjiga, koju je izdao R. IJ. i u kojoj su radi klasifikacije sva zvanja 1 profesije nabrojane, koje Rotary priznaje. Ova knjiga omogućuje da klub uspostavi kontakt sa trgovačkom i industrijskom aktivnošću zajednice u odnosu njihove relativne važnosti u zajednici i da tako klub izvrši ekstenziju, koja će odgovarati njegovo} okolini i njegovim potrebama. Jedan primjerak ove knjige dobije svaki klub kad Je prmljen u R. I. Duznost je svakog kluba, da sastavi popis svih klasifikacija zastupanih u klubu prigodom prijema u R. L, potom da izvrši popis svih klasifikacija popunjen:h i nepopunjenih već prema potrebama mjesta u kojem je klub. Važno je da svaki klub nastoji da su u njemu zastupane klasifikacije, koje će biti prosjek trgovačkog ı poslovnog života dotičnog mjesta. „Možda će biti potrebno da po neki od klubova ustanove klasifikacije, koje nisu sadržane u nacrtu ili da takve klasifikacije, kombinira u svrhu da se postigne taj prosjek. Klasifikacije su ustanovljene na bazi potpunog i nezavisnog poslovnog ili profesijalnog služenja, koje se daje javnosti. Svaka klasifikacija navedena u klupskom „rosteru” treba da jasno i zbijeno pokaže Rotarima cijelog svijeta koji specifični posao ili profesiju služenja javnosti ta klasifikacija. treba da popunjava. Ako se neka klasifikacija treba da popuni, najprije treba uzeti u obzir najreprezentativniji koncern ili preduzeće koje pruža javnosti služenje popunjeno tom klasifikacijom. Logiéno je da kvalificirani i reprezentativni upravitelj, koji ima odlučujuću riječ u definitivnom odredjivanju poslovnih smjerova toga koncerna, bude izabran da popuni tu klasifikaciju.” (str. 13 Pamphlet 17) Klasifikacije nijesw ustanovljene na bazi funkcija ili pozicija pojedinaca u firmi, koncernu, organizaciji ili instituciji, nego na bazi glavnog posla ili sluzenja takvih firmi, koncerna, organizacija ili institucija. Ako neki rotar posvećuje najviše svoje poslovne ili profesijonalne aktivnosti u jednoj firmi, koncernu, organizaciji ili instituciji, njegova klasifikacija mora biti takova, da označi glavni posao ili sluzenje te firme, koncerna, organizacije ili institucije. Nazivi kao: „blagajnik”, „nakladnik” ili „profesor historije” nijesu klasifikacije. Kiasifikacije popunjene ljudima takve pozicije Jesu: „„bankarstvo”, „izdavanje novina” i „Odgoj -— Univerziteti” u saglasnosti sa sluzenjem, koje njihove organizacije pružaju javnosti” (str. 14 Pamphlet 17). „Najviše poteškoća se je pokazalo kod subdivizije priznatih klasifikacija u prosječnim gardovima. Ova se

BO Nezla Siriji OT] (6G oS