Jugoslovenski Rotar

profesije, da je jedan od ciljeva Rotarstva podsticanje i njegovanje visokih ideala u poslovnom i profesijonalnom životu, da mu motto „service above self” nameće dužnost da se aktivno bavi javnim poslovima, da će ga dočekati topao stisak ruke pravog drugarstva sa strane članova kluba, i da se od njega očekuje da uzvrati u istom duhu, da je njegovo prisustvovanje nedeljnim sastancima potrebno, da njegovo odsustvo nije „Fair” prema klubu, koji ga je izabrao kao predstavnika stanovitog posla ili profesije, da će se održavati medjugradski sastanci i jedna godišnja distriktna konferencija i jedna godišnja internacijonalna konvencija za koje će biti pozivan da ih posjeti da i ako Rotary nije klub bogatih ljudi ipak se od njega očekuje, da će stanovite finansiske obaveze izvršivati bez zatezanja, da njegovo ponašanje kao poslovnog čovjeka i kao člana društva treba da je bezprikorno kako bi bio dobro vidjen član Rotary kluba (str. 25—28 Pamphlet 17) Na kraju da spomenem neke izmjene koje su predložene na prihvat konvenciji u Detroitu. Predlaže se, da u buduće svaki član koji je bio aktivnim članom deset godina u svome klubu ili dvadeset godina u raznim klubovima, može biti izabran za senior člana bilo u kojem klubu ili bilo kada iza toga perioda, ako se povuće iz posla. Dakle umjesto „Past service” člana predlažu se senior članovi.

3. Potreba prisustvovanja klupskim sastancima. — Prva dužnost dobroga Rotara je tačno prisustvovanje nedeljnim sastancima ne samo radi procenta frekvencije, nego jer je to dužnost prema struci, koju zastupa, premia drugovima u klubu, koje treba da izvještava o svojoj struci i jer je to prvi uslov valjanog i dobcog služenja, koje je jedan cd ciljeva Rotarstva. Ne prisustvovanje pojedinih članov: vari 1 fre kvenciju klubova, a koji klub ne iskaže 60% frekvenciju u polugodistu bez opravdanih i dobrih razloga, prestaje biti članom R. I. To isto važi ı za pojedine članove, koji ako nemaju 60% frekvencije bez opravdanih razloga, prestaju biti članovima kluba. Samo onaj ko tačno prisustvuje svim sastancima svoga kluba može da prati i pomaže rad kluba. Ne mislim se potanje zadržavati na tehničkoj strani t. J. evidenciji frekvencije i kako se ista broji, jer je to poznato, ali želiny naglasiti, da je prisustvovanje sastancima stranih klubova isto tako važno, kao i prisustvovanje sastancima svoga vlastitog kluba, jer je svaka nova i dobra informacija svome klubu važan faktor za rad kluba. a svako novo poznanstvo nova prigoda za služenje ı bolje razumijevanje medju ljudima. Medju ostalim prijedlozima ovogodišnjoj konvenciji nalazim i ptijedlog R. C. Amsterdam), da se u buduće računa frekvencija onim članovima, koji su bolesni, što držim da je opravdano.

4. Odbor za sluzenje u klubu. — Od Ceuri komponentnih odbora, koji sacinjavaju odbor za ciljeve i zadatke, najvažniji za život i rad jednoga kluba jest odbor za služenje u klubu.

Odbor za služenje u klubu dijeli se u slijedeće pododbore:

a) za klasifikaciju; b) za prijem; c) za program; d) za drugarstvo i e) za obavjestenje javnosti. U manjim klubovima mogu ovi odbori, da se svedu na jedan ili dva odbora t. j. za klasifikaciju i prijem i odbor za programy drugarstvo i obaveštenje Javnosti.

Duznosti odbora za klasifikactju jesu:

da sastavi pregled svih klasifikacija u zajednici, da sastavi iz tog pregleda roster” popunjenih i nepopunjenih klasifikacija, služeći se nacrtom klasifikacija (Outline of classifications) kao vodićem, da predoči članovima važnost predlaganja imena za nepopunjene klasifikacije, da pregleda gdje je to potrebno, postojeće klasifikacije predstavljene u klubu i da se savjetuje sa upravnim odborom po svim pitanjima klasifikacija (Pamphlet 17 str. 2)