Jugoslovenski Rotar

a a a aS

pojam služenja u zvanju imao u praksi primenjivati. Na prvom sastanku pretsednika i tajnika našeg distrikta održanom u Zagrebu 13. i 14. avgusta 1932. naš uvazeni brat Edo Marković detaljno je izneo plan sugerisan od strane Rotary International i 'označio puteve kojima bi se praktički imao primenjivati pojam služenja u zvanju.

Ove sugestije obuhvaćaju:

I). poslodavce ı nameštenike, kupce ı prodavce, producente i konsumente. Obuhya¢aju syaku cd spomenutih grupa napose a zatim i njihov medjusobni odnos 1 eznaéuju puteve po kojima bi pretstavnici gornjih grupa primenjujući praktični rotarski ideal služenja u zvanju imali poslužiti usavršavanju društva u etičkom ı socijalnom pogledu.

II). slobodne profesije, karitativne i socijalne akcije ı medjunarodno služenje.

Pian i putevi iznešeni u ovim sugestijama proistekli su iz života Amerike ı odgovaraju prilikama anglosaksonske grupe. Ako pomno pratite izveštaje rotarske štampe publikovane od strane Roraty International moći ćete uočiti ı velike uspehe koje je služenje u zvanju postiglo u prvomj redu u kolevci rotarstva, dakle u Americi, & po tom u drugim anglosaksonskim zemljama. Amerika se je pred dve godine iznenada iz najvišeg bogatstva i napredka bila našla pred rubom opšteg ekonomskog i ·društvenog sloma. Nervni napor, koji je prošle godine ona izdržala, dnevna borba puna samoodricanja ı samozataje — kroz koju je ona s dana u dan prolazila i konačno savladanje krize u najtežem momentu bilo je omogućeno instinktom anglosaksonske rase, koja je prožeta socijalnim smislom ı osećanjem zajednice. U ovoj borbi, koju je Amerika izdržala, ideali rotarstva a narocito ideali sluzenja u zvanju afirmisali su se najjače ı u praksi. Za ovih teških dana rotarstvo je u Americi časno ispunilo svoju zadaću. Osećaj zajedničke povezanosti poslodavca i radnika, industrijalca ı seljaka obuhvaćen u idealima rotarskog služenja u zvanju praktično se dakle najjače afirmisao ı afirmiše kod Anglosaksonaca, jer pogodjuje njihovoj psihi onako kako je u sugestijama Rotary International redigovano. Mi jugoslovenski rotari žiyimo pod drugim prilikama nego li naša braća rotari u Americi. Ideali služenja u zvanju mogu i našoj zajednici dati velikih plodova ako ih budemo u život priveli prema prilikama koje su svojstvene našem distriktu. Ispitati na koji se način može medju nama princip služenja u zvanju najbolje u praksi afirmisati, a kao posledicu ovog ispitivanja dati konkretni plan i sugestije to nam ostaje Jedna otvorena dužnost, koju imamo izvršiti. Naša je Jugoslavija u privrednom 1 socijalnom pogledu Jedan povezani mozaik. Način života je raznolik ı bujan, jer uz pretežno agrarnu produkciju imamo i gradjanske, trgovačke i industrijske delatnosti. U socijalnom pogledu nedostaje nam potrebita medjusobna povezanost ı osećaj zajednice. Koliki nas Još rad čeka, koliko još moramo složno pregnuti da ojačamo socijalni smisao pojedinih grana našeg zanimanja i rada? Ako za ari glosaksonske rotare služenje u zvanju pretstavlja najvažniji deo njihove rotarske delatnosti onda je nama jugoslovenskim rotarima služenje u zvanju samo mnogo važnije. Ja ća ovde, pokušati da iznesem glavne crte plana kako bismo problem služenja u zvanju mogli praktički obuhvatiti prema prilikama našeg distrikta:

1). Treba u prvom redu voditi računa da u našim klubovima budu dobro zastupana ona zanimanja, kojima se pretežno naš svet bavi. Klasifikacije, koje su po svojoj prirodi posla redje, ne mogu nikad u službi u zvanju dati onoliko rezultata koliko mogu klasifikacije, koje pretstavljaju pretežnu delatnost jednog kraja. Mi smo pretežno agrarna zemlja a agrarna delatnost je kod nas rotara slabo zastupljena. Prema tome nase prvo nastojanje ima. biti: prilagoditi tlanstvo preteznom zanimanju nasih krajeva.

о gO ah ies Ee ieee

Hacrabak wa cneaehoj crpanu