Jugoslovenski Rotar

2). Preko našeg „Jugoslovenskog Rotara” posebnom rubrikom omogućiti održanje povezanosti istih klasifikacija pojedinih klubova. To se već u nekim drugim distriktima radi a doprinelo bi mnogo razvitku služenja u zvanju i kod nas, kad bi brat rotar-fabrikant cipela iz Ljubljane — mogao slijediti u našoj štampi rad služenja u zvanju svoga brata — fabrikanta ареја — iz Beograda. Posle prilagodjavanja Салса preteznom zanimanju пау krajeva kao: diuga etapa doila bi povexanost istib klasifikacija kod pojedinih klubova.

3). Kao treća i zadnja tačka pojačane delatnosti jugoslovenskih rotara oko sluŽenja u zvanju ima biti veća povezana aktivnost pojedinih komponentnih odbora za služenje u zvanju. U tu svrhu preporučujem da ured guvernera dade kroz ovu godinu izraditi posebnu brošuru o služenju u zvanju, koja bi obuhvatila sugestije plana Rotary International-a.

Пошто је референт ротар Стипановић топло поздрављен од присутних одржао је своје предавање Васа Исаиловић, претседник Р. К. Панчево о теми: „СЛУЖЕЊЕ ЗАЈЕДНИЦИ."

Реч браша Исаиловива: „О служењу заједници“

„Трећи ротарски циљ тражи од сваког ротара примену идеала служења у

његовом личном, пословном и социјалном животу. Што је већи број људи у једној средини који су спремни примењивати идеал служења у социјалном животу, то је јача компактност и целина те средине. Таква целина стиче све услове за напредо– ваље и процват. Под животом у заједнили разумева се живот и рад сваког појединца у његовој непосредној околици, у граду или селу, у срезу, бановини, за. државу и народ, у кратко његов јавни живот. Ротари нарочито истиче да идеал служења треба да буде исто толико темељ јавнога живота, колико и живота у клубу. Често се држи да су многи Рротари активни у јавном животу само ради својих водећих положаја које заузимају у друштву, а претпоставља се да остали нису толико активни било што им недостаје воља, било што не налазе прилике или: могућности за служење заједници. А, међутим, жетве је много, а посленика мало_ Једвом од многих чланских дужности треба сматрати да се ротар мора интересовати за напредак и добро своје уже заједнице, за начин како се њоме управља, као и за све грађанске, државне и националне установе, које воде бригу о различитом. служењу заједници.

Има много начина којима се у Ротари клубу буди, и којима ваља будити ин– тересовање за јавне послове. Овамо спадају предавања о разним актуелним питањима, о деловању оних лица која су на један или други начин ангажована служе-– њем заједници, затим посете јавним радовима и установама, активно суделовање у јавним предузећима и добровољно служење у случајевима нужде, елементарних Kaтастрофа. Ротари клубови се истичу лепим доказима својих чланова који доказују пре свега да они претстављају скуп људи заузетих за интерес и добро заједнице. С времена на време треба упозоравати чланове клуба на примере таквих врста служења, која су потекла из њихове средине. Пример је најбоље васпитно сретство. Деловања рот. клубова развијала су се колективно и прошла су од по– зетка покрета различите, све напредније, стадије. Многи примери сведоче како су Ротари клубови пронашли коју нарочиту потребу заједнице и како су предузели потребне кораке да је задовоље. Тако организовани напори често су опет збили

редове и подигли дух и одушевљење у клубу, у којем су друга сретства остајала безуспешна.

РРА ee EES 22