Jugoslovenski Rotar

У многим заједницама избијала су, сасвим природно, ова или она питања на прво место: Решавање проблема збрињавања _ незапослених, прехрана сиромашне школске деце преко зиме, сузбијање просјачења и друго, јер су била хитније природе и нису трпила одлагања, у другим заједницама пао је избор на акције у другом правцу. Све према приликама и потребама места и времена. Приказ, па ма и делимичан, ротарског служења заједници могао би испунити једно предавање од много више времена трајања, него је то нама на расположењу. Да би се један ротари клуб сачувао од опасности да га захвати пролазно одушевљење и да га скрене на служење правцима, која спадају на друштво као целину, или на друге установе које већ постоје, утврђена су извесна начела, из којих истичемо наро Ротар Мутапођ из Р. К. Софије чито OBO: R. Mutapoff of R. C. Sofia

Због ограниченог броја чланова примиће се Ротари клуб служења заједници, која се не могу постићи без активне сарадње и потпоре свега грађанства само тамо и у случају, где и када не постоји подесна грађанска или друга организација, која би била у положају да говори и ради за целину. Где постоји какво привремено удружење које се стара о привредним приликама свога краја, нека Ротари клуб препусти њему да ради и не преузима његове функције, али ротари као појединци, упућени и извежбани у принципу служења, треба да буду чланови тих удружења и да у њима активно суделују и сарађују. Они треба као грађани и зланови своје уже заједнице да се са осталим добрим грађанима интересују за свако предузеће које служи заједници и да му допринесу, колико им то снага дозвољава, свој део материјално у новцу и служењем.

Уопште нека се Ротари клуб не прихваћа ни једног пројекта и ни једног посла, колико год био вредан пажње, ако клуб није спреман и вољан да преузме читаву или делимичну одговорност за извршење онога што је предузео.

При избору своје активности нека ротари клуб не тражи ни публицитета ни било каквог признања за себе (ни части ни славе!) него само прилику да служи.

Ротари клуб нека избегава јалово дуплицирање снага и нека се уопште не прихваћа неке акције коју већ добро води која друга установа.

Ротари клуб нека у првом реду, при своме деловању, сарађује са установама које већ постоје. Али где је то потребно може створити и нове установе, у колико нису довољне које већ постоје, да постигну постављени циљ. Боље је да Ротари клуб поправи установу која већ постоји него да ствара нову и дуплицира рад.

У свима својим акцијама ради Ротари клуб најбоље и са највише успеха као пропагатор. Ротари клуб проналази потребу, али тамо где читава заједница треба да преузме одговорност — не тражи јој сам лека него настоји да и друге увери о потреби лека и да пробуди савест заједнице о њезиној одговорности, па да одговорност не сноси Ротари клуб сам, него цела заједница, које се и тиче. Иници-

ШЕНЕ 23 a a EATS EN Se Nasiavak na sledeéoj strani