Jugoslovenski Rotar

gao marljivi autor da nadje jedino u brojnim arhivima. Onc Sto даје ovoj knjizi pored mnogobrojnih važnih konstaticija specijalne prirode veći opšti značaj, to je potpuni dokaz, da ausrtijska vlada nije bila protivna razvitku industrije, kao Sto se vrlc esto misli, Lego je sa zadovoljstvom gledala podizanje industrije te je vr:o često i aktiv10 pomogla. Brat predavaé je to ogremro delo temeljito proučio i dao nam je minoge za nas interesantne detalje, pa smo njegov trud nagradili jakim aplauzm. — Posto ima ovih dana 3 rodjen„dana naše braće, to se posle oficije:nog :dela nastavio drugarski sastanak.

Na dan 9. maja otišlo je 6 naše braće tu posetu Rotary Clubu Villach, gde su srdačno dočekani i gde su proveli još iuci dan, koji je bio praznik.,

161. sastanak, 9. maj, frekvencija 55%/o. “Posto nam je brat Ing. Hribar pročitao svoj prevod predavanja brata dr. Janečeka u Rotary Clubu Praha o krizi u Ijudskome društvu, predavao nam. je brat dr. Andrejka o temi: ,,Preblem imigracije ljubljanskog trgovatkog staleza“. Iz toga predavanja razabrali smo, da je najveći kontingent dala najbliža okolina Ljubljane, zatim bivša pokrajina Kranjska, a onda druge zemlje, naročito Koruška, Madjarska i Italija, a Štajerska samc u malom obimu. Kao uvek je brat dr. Andrejka i od ovog predavanja načinio za sve prisutne jedno retko uživanje. 169. sastanak, 16. maj. Frekvencija 62.5%«, Toga dana imali smo dva gosta i to brata Zaba od Rotary Cluba Chrudim, koji je kandidat za guvernera 66. distrikta j brata. dr. Mlinariéa od Rotary Cluba, Zagreb, koje smo згдаспо роzdravili. Brat Knez nam je referisao o poseti u Villachu, a ostali deo večera rezervisan je u prvom redu razgovoru o tome, kako ćemo dočekati engleske

Rotare na Bledu. Brat dr. Krejči je uredio i jedno pitanje, koje je već neko vreme pokretano: da se svi članovi OVOga kluba miedjuscbom kazu ,,ti<, jer kad smo veé bra€a, nemczemo se паzivati „vi“. Od toga dana dakle ne može se u našem klubu naéi dva rotara, koji se nazivaju „,Vi“.

163. sastanak, 23. maja. Frekvencija 72.5°%/o. Pošto su brat pretsednik i potpretsednik u Bugarskoj, pretsedava brat dr. Krejci, koji pre svega čestita bratu Jakcu na nameravancj Zenidbi. Predavanja toga dana nema; posle redovitih izveštaja vršila se Cpet debata o prijemu engleskih rotara na Bledu.

Na dan 28. maja sastalj smo se nas 16 ljubljanskih rotara sa 4 dame, sa društvom engleskih rotara, sastojeći se od 37 lica. Ovo englesko društvo skupilo se da učini nešto u smislu 6. cilja sa namerom, da upozna Jugcslaviju. Predvodi ih brat Tom Smith od Rotary Cluba Islington. Proveli smo sa njima vanredno prijatno veče ı premda mnogi od nas ne mogu da se sporazumevaju na engleskom, ipak je vladalo onako raspoloženje kako treba.

164. sastanak, 30. maja. Frekvencija 50%/o. Opet je pretsedavao brat dr. Krejči, koji nam je pričao, kako romantično je bio venčanje našeg dragog brata Jakca. Pored običnog dnevnog reda čuli smo izveštaj brata Kneza o bledskom sastanku sa engleskim rotarima ı saznali smo, da će većina ovih Engleza bu, na dan 15. juna sa nama na ručku u hotelu Bellevue. Pošto su ovi gosti toliko prijatni i simpatični, to ćemo ih primiti sa najvećim oduševljenjem.

78 ЕНИ