Jugoslovenski Rotar

R. C. LJUBLJANA Sastanci (Meetings):

Sreda (Wendesday) 20.00 Grand Hotel Union

4. april. Održana je godišnja skupština kluba. na kojoj je brat blagajnik Lorant dao izveštaj o stanju blagajne, koje je povoljno. Za novog pretsednika je izabran br. Josip J. Kavčić, za potpretsednika brat dr. Mirko Božić, za I. tajnika ponovo br. Zdenko Knez, ха П. tajnika br. Anton Agnola, za blagajnika br. Oton Lorant, a za članove uprave br. Josip Ljubić in ing. Boris Hribar, dok su u nadzorni odbor izabrani br. dr. Ivan Bole i Albin Smrkolj, a za zamenika br. Anton Verbić. — Na теetingu pozdravili smo dragogi gosta, br. Františka Spilka iz Praga, koji je sa svojim čuvenim horom „Smetana” na turneji kroz Jugoslaviju i susedne zemlje. Izmenjani su iskreni pozdravni govcri izmedju našeg pretsednika i br. Spilke. Zatim je brat ing. Ženko održao veoma interesantno „predavanje o razvitku i stanju ljubljanskog tramvaja u uporedjenju sa beogradskim. Na osnovu dobro proučenog materijala prikazao nam je okolnosti, u kojima su se oba tramvajska „preduzeća гагмјаја | kakvi su rezultati postignuti.

11. april. Brat Kavčić predavao nam је о organizaciji privredničkih Когроracija u našoj zemlji. Zakon o radnjama doneo je mnogo novog pa i mnogo dobrcg po razvitak ovih sve važnijih privrednih korporacija, ali ima još mnogo štošta da se izmeni, kako bi ove korporacije mogle da daju sve ono što se od njih mcra očekivati. Prikazao пат je zatim stanje korporacija u našoj zemlji i upozorio na brzi napredak, koji doživljuju baš sada korporacije trgoуаса. 18. aprila imali smo u svojoj sredini našeg dragog brata Jozefa Zaba iz Chrudima, koji je ove godine predlo-

žen za guvernera 66. distrikta. Izrazili. smo mu po našemu bratu pretsedniku. iskrene čestitke i bratsku ljubav. Zatim je brat pretsednik u svečanom govoru. čestitao ncvoizabranom bratu guverneru dr. Krejčiju te time tumačio osećaje svih nas, koji iskreno volemo brata Krejčija i gordi smo, da je ршет пјеga naš klub doživeo veliku čast u jugoslovenskom rotarskom syetu, da ти. da guvernera, koji će bez sumnje opravdati sva očekivanja, koja se u njega stavljaju. Brat dr. Krejči zahvalio se na čestitkama i pozvao svu braću na saradnju. Zatim је tajnik brat Knez prikazao tok distriktne konferencije u Zagrebu, koja nije samo posetom pretsednika RI. i drugih odličnih gostiju, nego i vanrednim aranžmanom prekrasna: afirmacija rotarskog pokreta u našoj zemlji. Brat Poli¢ i brat Costaperaria. dopunjuju tajnikov izveštaj svojim utiscima. Rešeno je, da ćemo na dan 9. maja u većem broju posetiti R.C. Villach; na taj put nas je pozvao u Zagrebu brat pretsednik prof. Lange.

25. aprila imali smo gosta iz Maribora i to br. Blankeja. Te večeri predavao nam je univ. profesor gosp. dr. Makso Samec o koloidnom stanju materije. Njegovo predavanje, nama svima bez daljnjega razumljivo, odvelo nas je u sferu njegove specijalne naučne delatnosti, t.j. u koloidnu kemiju. Čuveni naučenjak nam je prikazao polje svoga istraživanja pomoću nekoliko opita i veoma jasnim tumačenjem, koje nas jesve zainteresovalo za ovu nauku. Idući sastanak održaće se već u našoj letnjoj rezidenciji, u Hotelu Bellevue.

160. sastanak 2. maj. Frekvencija 65%. Brat dr. Andrejka nam je predavao o obimnoj knjizi našeg pretsednika: brata dr. SIckara o istoriji austrijske in_ dustrije, koja je izašla uoči rata u Beču na nemačkom jeziku. U ovoj knjizi su:· opširno prikazani početci austrijske industrije na svima detaljima, koje je mo-

___J 27 RERNE eee