Jugoslovenski Rotar

циљ пута био је да народни претставвици на лицу места упознају прилике и потребе нашег приморског живља, који је сачувао своју исконску славенску душу и који се ни чим неда поколебати у оданој привржености нашој великој Отаџбини. Он је нагласио да је овај пут уверио сваког учесника, да смо ми стварно једна поморска држава, па им је постао јасан наш проблем мора и значај Јадрана. Он је описао природне лепоте крајева куда су прошли и дирљива полагања венаца над плавом гробницом код Вида, тој кули светиљи и мртвој стражи на улазу у слободно југословенско море са 1000 острва, од који је свако спремно да постане нови Вид као што је и свако брдо дуж обале спремно да постане нови Кајмакчалан у одбрану Краља и Отаџбине. Он је описао дирљиву посету старом Бискупу великом Југословену Учелиниу, коме су присутни православни свештеници целивали руку у знак искреног и дубоког поштовања.

На састанку од 28 маја претседавајући бр. Никола Берковић опростио се са неколико лепих реченица са ротаром Инж. Александром Петровићем, досадањим директором железница у Сарајеву, који је премештен за директора железница у Београду, а бр. Инж. Гроф одржао му је опроштајно слово у коме је изнео одлике бр. Петровића и његов предани рад за заједницу. Особито је благородан његов дугогодишњи рад у друштву инжењера и архитеката, где је био три године претседник. Са бр. Петровићем сусрећемо се у свима патриотским друштвима и његов рад као социјалног човека носи ротарско обележје. Он жали да нас бр. Петровић оставља и жели му много успеха на његовој новој дужности. Брат Петровић се захвалио предговорницима на упућеним му речима и споменуо да је све што је радио било у духу прописаних циљева ротарства.

R C. SKOPLJE Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Hotel Bristol

У току месеца маја скопски ротари клуб одржао је четири редовне седнице са просечном фреквенцијом чланова од 67.85%. Клупским седницама присуствовало је и неколико гостију као шибенички ротар брат Иван Жаја, аташе за штампу нашег посланства у Лондону и истакнути члан југословенског одбора за време рата г. Лука Смодлака, итд. На седницама су расправљана важна ротарска и друга питања и одржана су два предавања. Брат др. Коста Чохаџић говорио је о теми: „Закон о сузбијању полних 60лести", док је брат др. Јосиф Амодај одржао други део свога предавања о балканским Јеврејима.

Чланови клуба активно су учество-

вали у припремама великих скопских духовских свечаности, 26—28 маја (освећење Храма Славе у Скопљу, подигнутог палим борцима, споменика блаженопочившем Краљу Петру у сеJy Кучкову, прослава четрдесетогодишњице скопске гимназије и аеромитинг). Чланови су такође учествовали у дочеку и пратњи групе од 63 студента високе глумачке школе у Варшави, који су посетили Скопље под вођством свога директора г. Золверовића, а брат Милан С. Јовановић заступао је клуб у дочеку члана Ротари клуба у Цириху, методистичког епископа дра Џона Нилсена, који се бавио два дана у Скопљу пословима своје цркве. Како се услед пенсионисања преселио у Београд брат Велимир ДимитријеBuh, врховни аграрни повереник у п., број чланова клуба спао је на 28, али управа и чланови предузимају кораке да тај број повећа. |