Jugoslovenski Rotar

РО. С. БИВОТСА Sastanci (Meetings): Sreda (Wendesday) 2).00 Park Hotel

209 sastanak (2.V. 1934). Na predlog pretsednika reSeno je da se poSalje svota od dinara 500. —na ime pripcmoci za postradale radnike u rudniku Kaknju.

Pretsednik daje veoma interesantan referat pod naslovom ,,UnutraSnji uslovi za ekspanziju Japana.”

210 sastanak (9, V. 1934.) br. Dr. Josip Martinis drzi predavanje „Ljudi, mašine, progres” Tajnik br. Dezider Roth referiSe o svojoj poseti 6 klubcva u našoj zemlji i naročito naglašuje brat_ sko gostoprimstvo ' ljubav koju su mu tamošnja braća ukazala.

211 sastanak (16. V. 1934.) Ovaj je sastanak bic posvećen drugarstvu. Održao se u gostioni „Balkan“, te su članovi posle završene večere otišli u stan tajnika, br. Roth gde je pored zvaničnog dela protekao zabavni deo sastanka u najboljem raspolcž•nju i prijateljskom razgovoru.

212 sastanak (23. V. 1934.) Culi smo predavanje br. Conen Vilima ,,O novozaključenom jugoslovensko - nemačkom trgovačkom ugovoru“. Predavač je роdyukao vaznost ovog ugovora i njegov povoljan uticaj na razvoj i napredak medjunarodne trgovine.

Naš član br. Rosenfeld Martin vratio se sa svoga puta u Palestinu gde je posetio tamošnje rotary klubove i u ime našega kluba predao zastavicu. — Br. Rosenfeld nam je obećao da će na jednom od idućih sastanaka održati Cpširniji referat o svome putu.

213 sastanak (30. V. 1934.) Ovaj je sastanak protekao u referatu O prispeloj pošti i pripremanju za učestvovanje pri dočeku francuskog poslanika na našem dvoru gosp. Emila Naggiara.

R. C. SUSAK Sastanci (Meetings): Sreda (Wendesday) 20.00 Park Hotel

Prigodom 200-tog redovitog sastanka, kcjem je prisustvova!o 16 članova i 8 gostiju održana je i V. glavna godišnja skupština kluba s dnevnim redom: izveStaji tajnika, blagajnika i падхоглог odbora, izbor novog upravnog odbora i N. O. te eventualija. SkupStina je odrzana pre samog sastanka te su jednoglasno primljeni i odobreni svi izveštaji. Nakon skupštine predsednik otvara 200. redoviti sastanak i toplo pozdravlja goste te je obradovan time, Sto po prvi puta pozdravljamo u našem krugu sina jednog našeg člana, brata Dragutina Retla i time počinjemo kontakt sa našm podmlatkom. Čitaju se čestitke i pozdravi za jubilarni sastanak. Predsednik daje upute glede posete distriktnoj konferenciji te imenuje Ooficijelnim de'egatom kluba brata Milorada Smokvinu, a njegovim zamjenikom brata Dr. Dion. Jakovčića. — Brat predsednik održao je umjesto svog 5-minutnog referata lijepo predavanje „O Roetarstvu” uopće, i kod nas, koje je imalo naročiti cilj, da i goste upoznaje sa našom idejom. Nakon toga slijedio je neslužbeni dio večeri, koji je u ugcdnoj drugarskoj zabavi potrajao do kasnog sata.

Na 901. sastanku predsednik iznesao je svoj predlog za računanje frekvencije, koji će biti predložen distriktnoj konferenciji. Brat tajnik dao je daljnje upute za konferenciju, a nakcm toga je brat admiral Salher održao svoj referat „O Jadranskcj straži”,

202. sastanku prisustvovao je kao gost g. Ljubo Smokvina, činovnik Oceanije u Sušaku. „Jadranska straža” pozvala nas je na prisustvovanje izletu u Levant, a domaći planinski puk dostavio nam je poziv na njegovu krsnu slavu dne 30. aprila, što se s naročitim zadovoljstvom prilimilo do znanja. — Sledili su refe

82