Jugoslovenski Rotar

|

ISTORIJA ROTARSTVA U JUGOSLAVIJU

XII. Osnivanje kluba

u Vukoveru.

Jo u maju 1931 godine obratio se naS br. Popp Alfred povodom Jednoga članka u osječkom „Hrvatskom Listu“ o rotarstvu na tadanjeg pretsednika osjeckoga R.C., g. F. K. Schmidta sa upitom, dali i pod kojim okolnostima bi se on mogao začlaniti u tamošnji klub, na što je br. Schmidt rekao, da bi bilo uputno — ako su mogućnosti dane —, da se osnuje R.C. u Vukovaru.

Predsednik Pavao Hidegbetby Tajnik Aleksander Steiner

Nekoliko dana nakcn toga razgovarao je br. Popp o toj stvari sa br. Hidigehthyem, te oni odluče u Vukovaru osnovati Rotary Club. Kratke vreme nakon toga prisustvovala su obojica prvi puta sastanku bratskog osijeckog kluba kao gosti. U pravom smislu ushićeni rotarstvom, izmenili su iza toga misli sa br. Rogulićem, koji se za tu ideju takodjer zagrijao, i tu počima akcija oko osnutka Rotary Cluba u Vukovaru da zauzima konkretni oblik.

Po uputi osječkog, kao kumovskog kluba, sastavili su listu, okupili priJatelje 1 odrzali prvi sastanak. Za keymana izabran Je br. Rogulić i redovno svakog ponedeljka održao se sastanak. Na dan Ty augusta 1932 konstituisan je prvi privremeni odbor za osnutak Rotary Cluba Vukovar kako sledi: braća Hideghethy, Dr. Mitrović, Paunović, Popp, Ing. Rogulić, Steiner Hinko, Fintić, Goldstein, kojima su se doskoro Još pridružila braća: Baum, Ing. Funtak, Gari¢, Golis, Dr. Griin, Tiirk i Wachsler.

Osnovna glavna skupština održana je ; septembra 1932, a inauguraciju obavio je, kao izaslanik Rotary International, guverner br. Edo Marković

15