Jugoslovenski Rotar

konferenciji u Ljubljani. U tome elaboratu ima značajnih i smišljenih planova 1 predloga, o čijoj realizaciji treba da se staraju vaspitači i higijeničari prvenstveno iz rotarskih redova. Da se u tome pogledu može učiniti i sa malim sredstvima mnoge lepe i korisne stvari za našu omladinu, najbolje pokazuje rad br. Patzaka na zemunskoj Skolskoj poliklinici, primerno uredjenoj i vodjenoj sa toliko uspeha. — Idealan roditelj i suprug, brat bio je rotar rečju i delom i ništa bolje od njegova pogreba nije pokazalo koliko је voljen ı cenjen u svima redovima gradjanstva. Venci i srdačni oproštajni govori samo su podvukli tu opštu žalost. Koliko nas, njegove najbliže iz rotarskog kluba Zemun, pogadja nenaknadivi gubitak, toliko nas teši časna i svetla uspomena njegova lekarskog i rotarskog rada.

x

ДАНАШЊА ОМЛАДИНА И РОТАРСТВО Др. Владимир Белајчић

члан Ротари клуба Нови Сад.

1

Није, по свој прилици, случајност да су Ротари Интернејшнонел“ и његови клубови на дневни ред својих састанака ставили питање омладине баш у дане када се пробуђене снаге природе спремају на ново стварање и када наш живот, под сјајем мајског сунца и у бујној и сочној раскоши пролисталог и процветалог дрвећа, изгледа толико леп и тако вечито млад! Пролеће, тај вечити симбол младости и живота, Који се обнавља, и неусахњиви извор нових нада и нових радости, увек је било од највећег утицаја на ум и срце човека, и богомдане песнике и мислиоце народа надахњивало је најлепшим мислима и најдубљим осећајима. Оно је, нема сумње, најпогоднији тренутак да се и ротари целога, света, испуњени тежњом служења. заједници, на својим састанцима позабаве питањем омладине, која ће, по вечитом закону развоја и смене генерација, имати сутра да преузме терет одговорности за будућност и свога народа и целог човечанства.

Проблем о коме је реч и који је Ротари Интернејшнонел поставила пред своје клубове да. га учине предметом расматрања, упућен је, тако изгледа, у првом реду на социјалну и материјалну страну старања о омладини, пре свега, о деци, па ће реферати у нашим клубовима већином обратити пажњу тој садржини постављеног питања, и то ће свакако бити и добро и корисно.

Међутим, мени изгледа, да у приликама у којима се налазимо иматеријална страна проблема заслужује предност и да се нећемо огре-

1 Rotary International.

2 17