Jugoslovenski Rotar

Množina brzojavnih i pismenih pozdrava od onih koji su mogli samo u duhu prisustvovati slavi, tako R.C. Sofija, Split, Gyor, Graz, Maribor, Banja Luka, Osijek, Novi Sad, Skoplje, Pančevo, Dubrovnik, Celovec, Bratislava, Bukarest, Subotica, Budapest, Liverpool, Michingen, Zemun, Sarajevo, evropski sekretar br. Potter, pastguverner br. Marković, br. Tomljenović ı mnogi drugi neka spominje R. CC. Karlovac, kako rotari osjećaju ı pozdravljaju svako povećanje redova pobornika za svoje velike ideje i ciljeve.

U oficijelnome dijelu iznio je br. Dr. Zoričić iz Zagreba krasnih misli, kako je u svojstvu člana posaarske vlade preuzeo svoju funkciju, kao rotar i kako mu je baš ta velika misija omogućila. da služi šestomu rotarskomu cilju. Za svoje misli žeo je zasluženo odobravanje.

Brat tajnik Inž. Marić spominjao je nezaboravne dojmove koje je učinila na sve učesnike distriktne konference u Ljubljani krasno zapjevana pjesma Glazbene Matice.

Oficijelnoj je proslavi slijedio zabavni dio koji je potrajao ne samo kasno u noć nego čak do rana jutra. Izvjestitelj je po sluzbenoj duZnosti istrajao do kraja, dogod ga nije budno oko karlovačkoga redara upozorilo, da je prispio kraj slavi. .

Neizbrisivi dojmovi slavlja bili su nam u srcu ı na jeziku i narednoga dana, kad smo se vozili Luizijskom cestom proti Sušaku. Čim smo pod Gornjim Jelenjem zagledali naše jugoslovensko more, pogled па naš Jadran učvrstio nam je još više misao na veličinu i veliku budućnost medjunarodnoga rotarskoga pokreta. Baš tako će nam ostati u duši neizbrisiv dan što smo ga proboravili na Sušaku. Nadasve prijazan i ljubazan doček u gostoljubivom domu našega budućega guvernera br. Dr. Ružića, ekskurzija morem u Crikvenicu i večernji, izvanredno uspjeli meeting u klubu Susak, gdje je guverner br. Dr. Krejči učinio svoj službeni posjet: sve Je to učinilo krasni zaključak našemu rotarskomu putovanju još krasnijim.

x CHARTER-PROSLAVA KLUBA BANJA LUKA

Na’ R.C. Banja Luka bio je ustanovljen jos 28 januara 1934. Меко Ко dockan, ali to većom brigom i ljubavlju izručio mu je brat guverner Dr. Krejči dne 18 maja 1935 dokumente za dokaz da je bio naš R.C. Banja Luka primljen pod brojem 3662 u onu veliku svjetsku zajednicu dobromislećih ljudi, koja nosi ime Rotary International. Banjalučki klub pripremio Je tu svoju slavnost najsavjesnije, budući da je svaki učesnik na proslavi doživio mnogo većih užitaka, nego ih je uopće mogao očekivati. Brata guvernera i još nekoliko drugih nadošlih gostova dočekao je ı primio s nenatkriljivom ljubaznošću i prijaznošću sam pretsjednik ban jalučkoga kluba br. Artur Burda. U Bosanskoj Gradiški prva stacija — izvrsna turska kava. i to baš onda, kada je mujezin sa minareta pozivao svoje vjernike na molitvu. Nato nadasve pri-

20