Jugoslovenski Rotar

jazan doéek u Banjoj Luci, gdje su se ui hotelu Palace sakupljali članovi domaсета kluba i njihovi gostovi, Br. Bocarić, direktor banovinskoga. etnografskoga muzeja, Otvorio je sve registre svoga opseznoga i temeljitoga znanja i svoje izvanredne udvornosti i pozornosti. Raskazao je nadošlim gostima toliko intersantnoga iz historije Vrbaske banovine i iz Života tamošnjega pucanstva, da smo bili od srca zahvalni svi koji smo imali čast da ga saslusamo i koji se nismo mogli dosta nadiviti njegovome krasnome 1 dragocenome radu.

Zatim je bio izrucen charter. Brat pretsjednik Artur Burda bio je radi smrti marsala Pilsudskoga i radi zalovanja poljskoga naroda, ај je sin i konzul, samo kod predaje povelje, dočim je pretsjetstvo same svečanosti prepustio svome namjesniku br. Inž. Lazaru Markoviću. Prvi deo charterproslave, predaja listina, započeo. je, nakon pozdravnih riječi pretsjednika, govorom guvernera br. Dr. Krejčija, koji Je orisao zadaće rotarskoga pokreta ı praktičnu uporabu naših ciljeva u svagdašnjem javnom, poslovnom i privatnom Životu. Doličnim naglasom važnosti charter-proslave izručio je bratu pretsjedniku listine.

Nato je slijedio duboko zamišljeni govor pretsjednika br. Burde, koji je iznio historijat chartera, koje su počeli izdavati engleski vladari i koji su igralh u historiji veliku ulogu. I u našem rotarskom životu najveća je slavnost svakoga kluba upravo predaja chartera, budući da se tim dokumentima ustanavljaju društva dobrih i vjernih prijatelja koji su voljni da žive i rade po visokim načelima etike i morale. Krasne misli brata pretsjednika duboko su se dojmile sviju.

U drugome dijelu svečanosti pretsjedajući br. Inž. Lazar Marković opravdao је odlazećega pretsjednika Burdu i vodio dalje klupsku svečanost. Po večeri pozdravio Je br. Dr. Moljević guvernera br. Dr. Krejčija; naglasio. je, da su si stari znanci koji su se Još pred više od deset godina. našli na zajedničkim stazama rada. za narod i državu, u sokolskoj zajednici. Br. Dr. Moljevic orisao je paralelu izmedju načela rotarske i sokolske ideologije. Svoj od sviju nazočnih oduševljeno primljeni govor završio je rečenicom, da smo mi rotari zamijenili Hobesovu filozofiju ,Homo homini lupus“ novom rotarskom filozofijom „Čovjek je čovjeka brat“. Na krasnim rijetima br. Dr. Moljeviéa zahvalio se je brat guverner i izručio banjalučkome klubu na uspomenu pretsjednički čekić i svoju sliku. Ujedno je izručio bronast pepeonik kao dar ljubljanskoga kluba.

izvanredno lijep bijaše govor budućega pretsjednika beogradskog kluba br. Stanoja Pelivanovića koji je poredio težnje i nastojanja Lige naroda i rotarstva. Br. Inž. Marković je na izvanredno ljubežljivi način pozdravio nadošle goste i odaslanike klubova, našto su zaredali govori ostalih gostova: za R.C. Zagreb govorio je pretsjednik br. Pavle Ostović, za R.C. Sušak br. Nikola Očigrija, za R. C. Sarajevo br. Dušan Davidović, za R.C. Karlovac br. Petar Nome, za R.C. Varaždin br. Dr. Alfred Leitner, za R. G.

27