Jugoslovenski Rotar

уздиже. Нема лепше слике која би преставила ову чињеницу од Препорода у Европи. Али Препород уметности и књижевности у Европи није једина илустрација ове ствари. Догодило се једном, да је један Пољак, у оквиру научног духа, пронашао нову теорију и астрономија познаде тада свој препород. Један Француз постави нову теорију, и медицинска наука доживе свој препород; један Енглез своју теорију и живот свој нови смисао; један Американац имао је једно надахнуће, и светлост растури мрак.

Ни Пољска, ни Француска, ни Енглеска, ни Америка нису биле једине које су се користиле несебичним напорима ових људи. Границе народа нису могле да става брану напретку њихових идеја.

Београд — Поглед са Калимегдана

Становници целога света искористише ове дарове и дарове генијалних Немаца, Италијана, Скандингвеца и др. Свет је састављен од породице народа и сви чланови ове фамилије имају права на један део онога што генијални људи дадоше свету у току векова. Нико није могао да предвиди сва богаства подељена свету, и зато ниједан човек на земљи не може рећи, ако баци поглед на тешке дане светскога рата: да ли неко од оних, чији је живот био покошен, није био један Коперник, један Пастер, један Дарвин или један Едисон Нико не може рећи какав би био напредак цивилизације, да је омладини те генерације било дато право да живи.

11