Jugoslovenski Rotar

План Ротарства је више да предвиди него да лечи. Ротарство ствара добру вољу, пре но што би се ратни облаци нагомилали.

За време прошле три године, имао сам привилегију да са г-ђом Харис, посетим више ротарских клубова у пет делова света, не рачунајући Аустралију и Нови Зеланд, и свуда смо се сматрали као амбасадори Добре воље, при доласку као и при одласку. У јавним парковима и спортским игралиштима свих континената, засадили смо дрвета, симболе добре воље, и она сада расту као жива сведочанства добре воље и доброг разумевања које Ротарство жели да рашири по свету.

Пре годину дана, у Буенос Ајресу, били смо сведоци једног призора који нас је од срца обрадовао. У једној улици ове лепе вароши подигнут је споменик од стране становништва града Монтевидео, мале суседне земље Уругваја, као знак поштовања и љубави уругвајског народа према народу Републике Аргентине.

А јесте ли чули штогод о споменику познатом под именом Христос Анда; То је огромна статуа, која се диже на врховима Кордиљера Анда на границама између Аргентине и Чиле, са овим дирљивим натписом:

нОве ће се планине растурити у прах пре него што Чиле и Аргентина прекрше своју заклетву на мир положену пред ноге Христове."

Зар се не би могли подићи многи слични споменици на границама међу народима целог светаг Нека би грађани многобројних народа, следујући примеру који су указали ове земље Јужне Америке, прешли границе и подигли споменике, засадили дрвеће као доказ поштовања и љубави према својим суседима. Истина је да су ово само обични покрети добре воље, али ако се они умноже, они ће уродити плодом. Било је и раније гестова у изобиљу али, на жалост, то су били гестови непријатељства. Време је да наиђе препород нашег начина посматрања међународних питања. Ротарство утире пут којима ће следовати множина људи данашњице и будућих генерација. Уколико се превозна средства побољшају, велике међународне конвенције сличне овој постаће обичне „“ ствари. Као велике птице, путнички авиони полгтеће из градова расутих по целом свету, прелетеће мора и спустиће своје драгоцене товаре у лепе градове као што је Ница. И људи и жене _ многобројних народа проводиће тамо време у раду и разоноди, заједно, као што то сада ми овде чинимо. Долазак и одлазак ће бити слободни као долазак и одлазак птица селица. Напустиће се нежељени обичај пасоша, виза и свих сметњи слободним односима деце овога света. И сада када су уметност, наука, књижевност, музика, индустрија имале свака свој препород, крајње је време да људски односи, најважнија ствар која се тиче људи, доживе свој препород: Ротарство показује пут ка овом срећно догађају!

Превео Арон Алкалај (Р. К. Београд) e

12