Jugoslovenski Rotar

2) postavljanju visokih etičkih merila u poslu i zvanju, priznavanju vrednosfi svakoga korisnog zanimanja i nastojanja svih rofara da svoju delatnost upofrebe kao priliku da služe ljudskom društvu;

3) primenjivanju ideala služenja u ličnom, poslovnom i javnom Zivotu svakoga rotara;

4) unapredivanju međunarodnog sporazumevanja, dobre volje i mira putem svetske drugarske zajednice ljudi od posla i zvanja, ujedinjenih u idealu sluzenja.

Ideal služenja neko je označio kac brigu za druge i pomaganje drugima. Tom brigom i fim pomaganjem svaki rofar nastoji da podigne nivo svog posebnog zvanja ili poslovanja, da služi svojoj zajednici i da, koliko može, doprinese unapređivanju međunarodnog sporazumevanja, međunarodne dobre volje i mira među narodima.

Danas smo se sastali ovde u Nici, u ovoj velikoj manifesfaciji medunarodnog sporazuma i dobre volje, izabravši fo kao lozinku našeg zborovanja. | sastajući se danas, po prvi put uveliko se osećamo počašćenima prisuflnošću fako velikog broja istaknutih građana ove velike zemlje. A specijalno smo počašćeni prisustvom Prefsednika Republike.

Ovo je prvi kongres Rotary Infernationala, koji se drži u Francuskoj, treci koji se drzi na Evropskom kontinentu, a éetvrti u starom svetu. U ime rotara iz 82 zemlje, najsrdaénije se zahvaljujem na ljubaznosfi, kojom smo ovde dočekani, a posebno na ljubaznim rečima dobrodošlice, koje nam je uputio Gospodin načelnik; i u ime sviju nas izjavljujem našu zahvalnost za časf, koju ćemo imakHi slušajući najpre gospodina Minisfra spoljnih poslova, a onda Njegovu Ekcelenciju Pretsednika Francuske republike.

Preveo Dr. Vjekoslav Meichsner (R. K. Beograd) •

ŠVAJCARAC, G. M. BAILLOD: O RADU PAST DIREKTORA

G. D-r MIL. STOJADINOVIĆA. Nica, juni 1937.

U svome vrlo interesantnom govoru na ovogodišnjoj konvenciji Rotary Internacionala u Nici, g. P. Baillod, advokat iz Neviatela, (Svajcarska) između ostalog, rekao je: „I nemojmo reći, da smo i suviše slabi za rad, ili da smo malobrojni da mozemo uticati na nase sugradane, jer uocimo dobro da su Rotarske inicijative u korist mira veoma vazne u sadašnjosti.”

„Pre četiri godine, dva nova guvernera Rolary Distrikta: jedan Ifalijan, drugi Jugosloven, sreli su se na konvenciji Rotary Internacionala koji se držao u Sjedinjenim Američkim Državama. | obojica, prožekti rotarskim idealom, izrazili su želju da vide svoje zemlje pomirene, Које su fada bile u zategnutim odnosima, kako saraduju na_rotarskim idealima. |, od toga doba, obojica su ostali u bliskom dodiru i saradnji. Guverner jugoslovenskog rotarskog distrikta postao je pretsednik Kraljevske vlade u svojoj zemlji i jedno od njegovih poslednjih dela je bilo upravo fo, da ostvari svoju želju iz onog doba, sklapajuci sa Itali-

14