Jugoslovenski Rotar

jom sporazum koji je napravio foliko uzbune u svelu. Guverner Jugoslovenskog rofarskog distirikta učinio je nešlo još i više. Između Вида!ske i Jugoslavije vladala je dugogodišnja omraza, koja je izgledala da se ne moze unistiti. Za sto godina ova dva naroda vodila su fri krvava rata između sebe. | izgledalo je, da ih nišia ne moze sjediniti. NaS drug D-r Stojadinovié, u saradnji sa odanim rotarima koji su članovi jugoslovenske i bugarske vlade, preduzeo je da i ovu sfvar uredi. Već kao guverner Jugoslovenskog rolarskog distrikta, prilikom svečanog ofvaranja rotarskog kluba u Sofiji, bio je izjavio želju da mir zavlada između dveju bratskih i susednih zemalja. Došavši na čelo Kraljevske vlade svoje otadžbine, on je radio na ostvarenju ove zamisli i u pocetku 1937 godine novinarske agencije celoga sveta pustile su iznenadujucu vest, da su Jugoslavija i Bugarska sklopile pakt, koji je toliko tezak ali ipak tako prost u svome izrazu: ,,Od зада се izmedu Jugoslavije i Bugarske postojati trajan mir i vecito prijateljstvo.”

„Moji dragi drugovi, Bugari i Jugosloveni, vi ste toga dana dali celome svetu jedan veliki i sjajni primer i celo Medunarodno Rotarstvo treperi od ponosa i ja sam uveren da govorim u ime sviju prisutnih $iljući našem dragom prijatelju, rotaru D-r Stojadinoviću, izraze naše duboke zahvalnosti, šo ovaj pakt jedinstven u analima našeg vremena, nosi, blagodareći njemu, lično rofarsko obeležje.”

Svi prisutni ustaju i oduševljeno i vrlo dugo pljeskaju u znak jedno-

duš ja. usnog/odePrevanja Dobrila Glavinić.

UZDIGNIMO SVOJE POGLEDE

Predavanje Jean-a Appleton-a (R. C.

Paris) 7 juna 1937 na konvenciji u Nici

Dragi rofarski prijatelji,

Kada se zapitamo koji su uzroci opšleg zla što ga vidimo u svefu besnih mržnji i koje suviše često deli ljude i gura ih jedne profiv drugih, ekonomskih nedaća koje ruše čovečansivo i bacaju ga u očajanje, razmišljanje i proučavanje brzo nam pokažu da je glavni činilac nereda i nesreće neznanje. Dodajmo tome jos i egoizam i strast, i imaćemo skoro polpunu sliku činilaca nesloge i nereda koji uznemiravaju ljudsku rasu.

Kad vam Rotarstvo fraži da uzdignete svoje poglede, to čini najpre stoga da bi vam dozvolilo da obuhvatite Siri horizont od neposredne okoline naseg svakidasnjeg Zzivota; i, prema tome, da bolje poznate Cinjenice da biste bolje razumeli uzroke i bili bolje naoružani za suzbijanje zla. Takode i da vas natera da gledate vise nego masa, da nadvladate u svojim mislima, sudenjima i delima, vedrinom vrhova i nebeskog svoda, po savelfu koji daje svojim učenicima veliki američki pesnik: „Hifch your wagon to a star”, prikačite svoja kola za jednu zvezdu!

15