Jugoslovenski Rotar

b – Zavidno drugarstvo i vrlo velika predusretljiva uslužnost;

с - Da rotarstvo u nas lezi na čvrstim femeljima i gredi pravim putem;

d - Veliki nedostatak instrukcija i brošura na glavnim evropskim jezicima;

e – Gotovo apsolutna pofreba, da guverneri znaju engleski.

9) 26 juna izvršena je inauguracija trideset drugog kluba 77 distrikta, u Staroj Kanjizi. Inauguraciju je izvršio guverner D-r Vladimir Belajčić, u prisustvu izaslanika kumovskog kluba Bačka Topola, klubova Beograd, Novi Sad, Subotica, Petrovgrad, V. Kikinda ı Sombor.

10) Molim sve fajnike da mi u najkraćim crtama, svakoga meseca, uz mesečni izveštaj, šalju u duplikatfu i pregled samo važnijih događaja koji su se u foku meseca, desili u njegovom klubu. Ovaj pregled freba da bude tako sastavlijen da se moze bez izmene Stampati u ,,Jugoslovenskom Rolaru” u rubrici „Iz naših klubova”.

11) Potrebno je da mi se odmah prati tačan spisak članova novih uprava kao i spisak članova izabranih posle 1 jula prošie 1936.

Sa foplim pozdravom odani vam

St. K. Pavlović guverner 77 distrikta R. |.

Rotary Kongres u Nici 6—11 juna 1937

Stevan G. Koen, delegat R. K. Beograd

Na putu za Nicu, €im smo kod Vepmlimilje prešli na francusku teriToriju, pozdravili su nas prvi natpisi: „Dobro nam došli dragi Rolari”. To nas je prafilo duž cele francuske Rivijere, svugde dekoracije sa girlandama, zastavama, rotarskim amblemima, cveéem i natpisima: ,,Dobro nam došli dragi Rofari”. Ali slika koju smo videli u Nici ostaće svima učesnicima ovog kongresa u frajnoj uspomeni. Nije bilo kuće, nije bilo radnje, bilo to velelepna palata u centru Nice ili siromasna kućica u predgrađu Nice, da nije bila ukrašena zastavama i rofarskim amblemima, a u varoši зјамојис! за natpisima dobrodislice. Jednom reci: cela Nica bila je u znaku Rotarstva.

Kongres je svih 6 dana odrzan u Casino municipal, ali sem plenarnih sednica bilo je svakodnevno bezbroj sednica svih komiteta na kojima je bilo bezbroj govornika i izmena misli čiji je krajnji cilj uvek: Služenje i međunarodno zblizenje.

U nedelju 6 juna u 11 časova ušao je u salu pod zvucima Marseljeze i aklamiran od 8000 rotara, pretsednik Francuske Republike G. Albert Lebrun i odmah olfišao na fribinu koja je bila ukraSena zastavama 80 rofarskih naroda, a gde su se nalazili časnici R. |. па сејџ sa pretsednikom Will Manier-om kao i osnivaéem rotarskog pokreta Pavlom Harisom, koji je jos pre toga frenetiéno bio pozdravijen od 8000 prisutnih rotara.