Jugoslovenski Rotar

Preisednik Republike prefsedavao je ovoj sednici i prvo dao reč poslaniku Me dcin-u gradonačelniku Nice, koji zahvaljuje državnom. poglavaru Sto se primio pretsednisfva ove sednice a rotarima Sto su izabrali Nicu za ovu veli¢ansftvenu manifestaciju poverenja i iskrenosti. Onda Prelseanik Republike daje reč prefsedniku R. |. Will Manieru koji zahvaljuje G. Lebrun-u, ministrima i ličnostima koje ga prate što su svojim prisustvom počasivovali ofvaranje ovog Kongresa. Dobija reč G. Yvon Delbos, minislar inosfranih poslova, koji kaze da je sretan, Sto mu se dala prilika da prisutnim rotarima moze izjaviti osećanja velikog poštovanja i srdačne simpatije. Ukratko govori o evoluciji rofarstva i podvlači važnu ulogu rofarstva u međunarodnim odnosima. Vi isklju€ujete iz vaSeg programa sve Sto vas moze razdvajaii, kao Ste su verske i polificke diskusije, a trazite sve Sio vas moze spajati, rekao je Delbos, zaio vam izjavijujem simpatije koje nasa viada gaji za rofarsku organizaciju. jer vaš program je i naš program: pripremanje međunarodine saradnje i istinskog mira. i

Toplo pozdravljen uzima reč preisednik republike G. Albert Lebrun. Državni poglavar pozdravlja rotarske goste, izjavljujuci veliku radost Francuske, što ih je mogla primifi. „Vi imate najuzvišeniju devizu a lo je: Služenje, rekao je G. Lebrun, i zalo u našoj demokraiskoj zemlji uživate foliko razumevanje i simpatije. Francuska u vama pozdravlja građane celoga svela, privrženike sporazuma i svelskog mira. U vašim klubovima, u vašim dlsfrikfima, na vašim kongresima, vi se trudite, da se medusobno upoznale, pošlujute ı cenite. Vi dolazite do saznanja, da ljudi ma gde da su rođeni, ipak se manje razlikuju no što se fo obično misli, i da se dobrom voljom njihovi interesi mogu saglasifi za dobro celog čovečansiva. Tako vi u vašim zemljama prefstavljate stožer za međusobno sporazumevanje na koji se vlade mogu osloniti u svom radu na međunarodnom zbliženju. Zbog svega foga, moja vas zemlja prima sa ljubavlju i željom da vaš rad bude uspešan, a biće sretna ako odavde odnesete najlepše uspomene o lepoti zemlje, idealizmu i privrzenosti velikim čovečanskim slobodama kao i sluznje svetskom miru. Pod ovim austicijama 5уесапо otvaram 28. kongres R. I.”

Sem ovog govora pretsednik Francuske Republike Lebrun odrzao je istog dana na banketu, koji je priredila varos Nica, kome je prisustvovalo 900 zvanica, opet jedan izvanredno lep govor u rofarskom duhu, pokazujući polpuno poznavanje rofarske organizacije i njenih ciljeva. On je podvukao da dobar rotar na prvom mesfu mora da bude dobar građanin svoje zemlje, ali da patriotizam ne isključuje razumevanje i sporazumevanje sa drugim narodima.

| na ranijim rofarskim kongresima u Oslende i u Beču uzeli su učešća poglavari država: pok. Kralj Albert i Miklas. Ali je ovo bio jedinstven sluéaj, da jedan drZavni poglavar pretsedava jednoj rotarskoj sednici. Pretsednik Francuske Republike Lebrun otvorio je sednicu, dao reč svima govornicima i sam održao najlepši govor. To je nešto šlo ostaje u nezaboravljivoj uspomeni. Ovoj svecanoj sednici prisustvovao je i Kardinal Nice.

Upisivanje rotara vršeno je u Hofel Royal gde je svaki učesnik dobio svoju značku, koja je ujedno bila legitimacija za ulaz na sve

4