Jugoslovenski Rotar

Istoga dana održani su u svima mogućim lokalima Nice 120 sastanaka profesionalnih grupa svih mogućih klasifikacija.

Dame su foga dana bile gošće Galeries Lafayette, ade je uz čaj bio defile manequins-a.

Veoma inferesanfan je bio francusko-nemački ručak na kome su održani sjajni govori za francusko-nemačko zbiiženje.

Isto veče bilo je bezbroj prijafeljskih večera sviju narodnosti.

Slaveni su imali veéeru u restoranu ,,Boeuf a la mode”. Bilo je prisutno rotara sa damama: 138 €ehoslovaka; 34 jugoslovena; 22 poјака; i 8 bugara. — Svega 202 uéesnika.

Mi smo doživeli najveću časf, da našoj večeri prisuslvuje Pavle Haris, osnivac Rotarstva, i ako je bilo mnogo većih večera: Engleza, Amerikanaca, Francuza, Talijana itd. Za vreme večere posefili su nas pretsednik Manier, Chesley Perry, Potter i drugi Gasnici R. |. Za vreme vecere govorili su: Karel Neuwirth pastguv. éehoslovatkog distrikta; Pavle Haris, Edo Markovié, (kome pripada najveéa zasluga za ovo slavensko veče, koje je on propagirao još u Veneciji i Dubrovniku), Boskov, pretsednik Sofijskog Kluba, На, guverner сепозјомаскод distrikta, Manier, pretsednik R. !., Stevan Pavlovic, novoizabrani gu.verner jugoslav. distrikta i Loth, guverner poljskog disfrikta. Veče je bilo uspelo ali bi bilo mnogo uspelije da je večera priređena u lepšem lokalu, jer je lokal bio suviše mali za preko 200 učesnika.

Sem ovih večera raznih naroda bile su i vačere raznih profesija kao lekara, inžinjera ifd. sve u sluzbi unapredivanja međusobnog sporazumevanja. Peti dan kongresa, čefvrtak 10 juna

Otvaranje pesmom u 10.45. Razna saopštenja i predavanja, naročilo inferesanino bilo je predavanje guvernera nemacko-austrijskoc disfrikta Зпајдегћапа „Pelifs comités”, koji je pokazao vidne rezultate francuske-nemackog malog komiteta, preporucujuci ga i drugim zemljama.

Potpretsednik Zakonodavnog cdbora Murray Hill saopštava © radu foga odbora i na njegov predlog kongres usvaja neke izmene pravila. Odbačen je predlog da uprave klubova primaju dužnost · januara, fako će rotarske godine kao i dosada počinjafi 1 Jula. Polom: je bilo prestavljanje novih guvernera. | naš jugoslovenski guverner brat Steva Pavlović bio je svojom visinom među visokim anglo-američkim guvernerima na visini. |

Posle podne prireden je za dame izlet u Monako i Monfe Karlc sa 68 velikih, udobnih autobusa. Gostima je pokazana velika eqgzofična bašta, oceanografski muzej koji je najveći u Evropi i najzad dvorac Kneza od Monaka i onda je servirana zakuska.

Istog dna u 21 čas bio je opet na Promenade des Anglais veliki beli korzo. | fo je prizor kakav vam može pruZiti samo Nica. Opet bezbroj kola i automobila sa izvanredno lepim belim ukrasima. Ljudi, žene. Која, смесе, Копјећ sve belo, a između njih šetaju ogromne veoma originalne bele maske. | beli korzo frajao je kao i cvefni korzo više od dva sata u najlepšem raspoloženju svih prisulnih.

8