Jugoslovenski Rotar

Šesti i poslednji dan kongresa, pefak 11 juna

Počeo je pre podne u 11 prefstavljanjem domaćinskog kluba i članova svih odbora kojima je pljeskanjem izjavljena blagodarnosi za veliki frud koji su uložili u odličnu organizaciju ovog Kongresa. Glavna tema poslednjeg dana bila je: ,,Rotari okolo sveta”, na kojoj su uzeli kraku reč 12 rolara i to iz: Brazilije, Austrije, Engleske, Indije, Italije. Egipta, Švedske, Kine, Japana, Nemačke, Rumunije i iz Jugoslavije naš Edo Marković, pozna svima ,,rotarima okolo sveta”. U raznim formama i rečima uvek krajnji cilj: Služenje i međunarodno zbliženje.

Posle toga uzeo je reč novoizabrani prelsednik R. l. Maurice Duperrey koji govori engleski kao rodeni englez, onda se odstupajuci’ pretsednik Manier oprostio pa je pesmom „Auld Lang Lyne” pri kojoj su svi rotari i rotarke sklopili lanac kao simbol bralstva završen 28. kongres R. |., koji će svima učesnicima ostati u najprijafnijoj uspomeni.

Меса, ја divna varoš mirisavog cveća, koju sunce cele godine greje, zagrejala je i srca nas 8000 rofara učesnika ovog kongresa, jet nas je Nica primila srdačno i učinila sve, da naš boravak bude šio lepši i prijafniji. Zafo smo sa nezaboravnim uspomenama ostavili divnu varoš Nicu.

Посланица 28-ој годишњој конвенцији

ОД, Павла i. Xapuca

Пријатељи, који присуствујете 28 Конвенцији међународног Ротарства, сакупили смо се да прославимо свршетак једне од најзначајнијих година у историји Ротарства. Под тако спремном и оданом управом нашег претседника, Ротарство је учинило велики напредак у више пргваца. Велики број нових клубова, организова"MX za време прошле године, често је привлачио Вашу пажњу и“ ви они који верују у Ротарство подрхтавају од наде и одушевљења, када чују резултате постигнуте у овом правцу.

> Међутим, то нису једини резултати о којима се може говорити. Напредовање је било на целом фронту. Ротарство нз= само да је јачи покрет но што је то био пре године дана; он је такође и бољи покрет. Ствари које су биле мутне и тамне, постале су врло јасне. Имамо одређеније осећањг у ком правцу треба де гредимо. Будуће пословање ће моћи да напредује са више поверења и храбрости.

. Напредак Ротарства је данас привукао пажњу стручњака у међународним питањима. Нешто слично досада није било познато. У интернационалним питањима досада су се врло много наглашавале разлике између људи, разлике расне, верске, политичке. Код Ротарства се приступа питању под сасвим другачијим углом. Не инсистира се на разликама које деле људе, већ се под-

9