Jugoslovenski Rotar

Jugosbavenski Rotar

UREDNIK: Dr. VIKTOR RUZIC Be IZLAZI SVAKOG 15-OG U MJEGUVERNER 77. DISTRIKTA ea SECU - CIJENA GODIŠNJE SUŠAK, PEĆINE 6b - TELEE. 4-94 DINARA 144 - BROJ DIN 12

GODINA VIII 15 Х 1940 ВКОЈ 4

1

TRECH MJ ESECNO PISMO

Draga braco Rotari!

1. Vraéam se upravo sa sastanka Evropskog Savjetodavnog Odbora (EAC) koji je bio sazvan za 18 i 19 oktobra. Bila su zastupana samo dva distrikta 54 (Svicarska) i 77 (Jugoslavija), ostali članovi većinom su se izvinuli, što nisu mogli doći, no nisu na vrijeme primili putne isprave.

iz izvještaja koje su pojedini članovi podnijeli, vidi se lijepa djelatnost pojedinih distrikata u ovim teškim časovima, koje Evropa proživljava i ako imade distrikata, koji su silom prilika svoju djelatnost obustavili.

U listu kandidata za direktora R. I. primljen je iz našeg distrikta pastguverner Dr. Krejči, prem su se prisutni saglasili, da obzirom na današnju ograničenu djelatnost direktora R. 1. Кој imade sjedište u Evropi i nemogućnosti da putuje na sjednice centralne uprave u Ameriku, da se preporuči, da današnji direktor C. J. Steiger (Zurich) ostane i buduću godinu u funkciji.

Za mog boravka u Švicarskoj posjetio sam klubove Zurich i Lausanne. Čini se da su ratne prilike i prilike rotarstva u Evropi dale klubovima 54 distrikta još više potstreka za rad i da je život u njima bujniji no ikada. Zamoljen sam u ime gornjih klubova da izrazim njihove simpatije rotarima našeg distrikta — što ovime i činim.

2. Dne 12 i 15 o. mj. održana je u Beogradu konferencija pretsjednika i tajnika naših R. C. na kojoj su bila zastupana 29 kluba dakle 85.3%.

Sastanci odrzani su u prisustvu zastupnika Stampe i bili su prava manifestacija rotarske misli i svijesti. Potpuni izvještaj o konferenciji sa referatima i predavanjima koja su tamo održana izaći će u narednom broju našeg glasila. Da uzmogne taj broj izaći prve dane novembra molim svu bra¢u tajnike, da mi prvi dan u mjesecu pošalju izvještaj o frekvenciji, kao i kratak izvještaj o radu kluba u mjesecu oktobru.

3. R. C. Novi Sad, koji je zbog unutarnjih prilika obustavio svoj rad, započeo je opet svojom djelatnošću. Izabrana je nova uprava sa predsjednikom Dr. Miloradom Popovom na čelu i tajnikom Dr. Mirkom Balabušićem. Nadamo se da će klub biti opet kao što je i ranije bio jedan od naših najboljih.

101