Jugoslovenski Rotar

vanje na sastanku pretsjednika i tajnika u Beogradu i na izradu radnog programa za jesensku i zimsku sezonu.

Za karitativne svrhe sabrano 344 dinara i 50 para.

STARI BEČEJ. — Naš klub je u toku meseca septembra održao 4 redovna sastanka sa postignutom frekvencijom od 76.25%. Na drugom sastanku izvrSen je izbor komponentnih odbora, kao i pomoénih odbora. — Votirana je svota u iznosu Din 100.— meseéno za Skolsku god. 1940-41 za jednu siromasnu uéenicu ovdašnje realne gimnazije. — 26 septembra klub je održao u skromnoj svečanosti svoj 200-ti sastanak, koji je lepo bio posećen, i od strane meštanih gostiju. Na tom sastanku je br. dr. Popović održao lep i prigodan govoru, iznašajući u glavnim crtama rotarski pokret i rotarske ciljeve, podvlačujući, da rotarstvo, pored svog međunarodnog karaktera, služi po svojim statutima, prvenstveno svojoj otadžbini i svome narodu. — Za sirotinju je sabrano u toku meseca Din 458.—.

SUBOTICA. — U toku mjeseca septembra održali smo 4 redovna sastanka sa prosječnom frekvencom od 64.98%. Na vojnoj vježbi bila su u toku tog mjeseca braća: Dr. Damjanov i dr. Viličić.

Sa sepetembrom pristupio je klub ozbiljnom radu. Prva sjednica od 4 IX bila je povodom rođendana NJ. Vel. Kralja Petra II. posvećena našem mladom i ljubljenom Kralju i održana je kao svečana. Br. pretsjednik dr. Pavlović održao je tom prilikom predavanje pod naslovom »Naš mladi Kralj«, koje je završio zdravicom mladom kralju i njegovom uzvišenom domu.

Sastanak je potom proglašen radnim i brat pretsjednik je upoznao braću sa prilikama i radom ovdašnjeg skloništa »Kćeri Milosrđa«, koje je posjetio u pratnji brata tajnika. Ovom smo humanom društvu priložili iznos od Din 2.500.— ро паlogu Rotary Cluba, Buenos Aires, kako smo to već ranije javili.

130

Dne 18 juna o. god. posjetio je naš br. Schreger Rotary Club St. Pancras – London, te smo obavjest o toj posjeti primili tek nakon 3 mjeseca. Izvješteni smo međutim, da se naS br. Schreger nalazi u Londonu živ i zdrav. — Br. dr. Dura Popović posjetio je Lausanne i Genéve, te su nam ovi klubovi potvrdili njegovu posetu.

Br. Grimm upoznao nas je u toku jednog predavanja o radu evropskih rotarskih klubova u današnjim ratnim prilikama.

Br. pastpretsjednik Grabovac izgubio je tasta, a br. Seneš taštu. I ovim putem izrazavamo imenovano] braći našu iskrenu sućut.

SUSAK. — Tokom mjeseca održana su 4 sastanka. Frekvenca iznosila je prosječno 72.32% što pokazuje osjetljivi porast. 11 IX održana Je sjednica klupskog vijeća, na Коjoj su bila pretresana razna tekuća pitanja. Potaknuto je između ostalog i pitanje daljnje ekstenzije, pa je tako na sastanku od istog dana brat guverner dr. Viktor Ružić pozvao pododbore za klasifikaciju i primanje u članstvo, da što prije stupe u funkciju. Na sastanku od 25 IX iznesao je brat Rošić, pročelnik odbora za služenje u klubu, program za daljnji rad, pa je i on istakao potrebu ekstenzije, zatim što veće aktivnosti svakog člana, što bolje frekvence i podržavanje i dalje što većeg i dubljeg drugarstva, kao prvi uslov za uspješan rad. Od 18 IX dalje, pa za vrijeme cijele zime održavaju se sastanci u restaura– ciji »Lipa«. Na sastanku od 4 i na sastanku od 11 septembra održao je brat pretsjednik Božidar Švrljuga vrlo opširne referate o zanimljivostima iz News Letters-a. Isto tako na sastanku od 18 septembra održao je opširan referat o zanimljivostima iz mjesečnog pisma evropskog sekretarijata br. 3. U vezi sa sadanjim prilikama zaključeno je, da se umjesto predavanja iz zvanja održi što više kratkih referata sa osvrtom na utjecaj ratnih prilika na pojedina zvanja. Tako je brat Božidar Švrljuga na sastanku od 18 septem-