Jugoslovenski Rotar

bra održao referat o utjecaju rata i ratnih neprilika na našu dugu slobodnu plovidbu. Brat Turina održao je na sastanku od 25 septembra referat o prilikama na trzistu kukuruzom i kukuruznim brasnom. Po obim referatima odrzane su interesantne i opsezne debate. U vidu poduzimanja karitativne akcije nas je klub dodijelio Din 6000 Društvu za pomoć siromasima i za suzbijanje prosjačenja u Sušaku te za našu uobičajene zimsku mliječnu akciju. Zatim, siromašnom studentu Walteru dodijeljen je iznos od Din 500 za polazak na studije u Zagreb, te daljnja potpora za vrijeme od 6 mjeseci, tako da mu je već isplaćen obrok od Din 500 za mjesec oktobar. Za zbrinjavanje sakate djece doznačili smo bratu rotaru dru Božidaru Spišiću u Zagreb, iznos od Din 2000.

VARAŽDIN. — Tokom mjeseca septembra održana su 4 redovita sastanka (510—513) sa prosječnom frekvencijom od 81.82%.

Jedanaestorica od braće imali su 100 % -tinu frekvenciju.

Ovi održani sastanci odlikovali su se unutarnjim radom kluba.

Na prvom sastanku održao nam je brat K. Filić interesantno i poučno predavnje »Naši kulturni spomenici Dalmacije«. Na ovom istom sastanku opisao nam je lijepim pripovjedačkim načinom brat dr. A. Leitner svoj put i obilazak Spilje Vindija.

Na trećem sastanku pročitao nam je brat dr. E. Krajanski svoj sastavak-glosu »Rotary i Dolnji Lapac«.

Drugi i četvrti sastanak bio je posvećen drugarstvu uz sudjelovanje gostiju.

Posljednji drugarski sastanak bio je upriličen po braći-svečarima ing. Mihajlu Friedlander-u i Miju Cepanc-u kao slava njihovog imendana dne 29 o. mj.

VELIKA KIKINDA. — Tokom meseca septembra održano je 4 sastanaka, i to: 202, 203, 204 i 205, sa prosečnom frekvencijom 63.89%. 8 braće su imali 100% frekvenciju. Tokom ovog meseca održali su predavanja br. dr. Sremac »O izmena-

ma zakona o Narodnoj banci« i br. Erdeljan »O ustanovljenju cena«. Osim toga na pojedinim sastancima braća su čitali predavanja iz nedeljnih izveštaja bratskih klubova. Br. dr. Ilija Sindik čitao je na nemačkom jeziku i odmah preveo na naš jezik, 118 pitanja bliže-poznavanja Rotarstva. Osim toga braća su referisala iz zvanja.

VRŠAC. — U toku meseca septembra održana su četiri sastanka sa prosečnom frekvencijom od 69.50 posto.

Na sastancima pročitani su nedeljni izveštaji bratskih klubova i referisano je o interesantnim predavanjima. Brat Georgijević održao je svoje interesantno predavanje sa temom: »Pitanje preorijentacije naše nacionalne ekonomije i privrednog Života.« Inače su sastanci posvećeni gajenju drugarstva.

VUKOVAR. — U toku mjeseca rujna održao je naš klub pet sastanaka sa prosječnom frekvencom od 68.56%.

Rotar Stevo Maksimović održao je predavanje o temi: »Kulturno, privredno i turističko stanje Republike Turske.« Predavanje je sadržavalo najnovije podatke o svim pojavama, koje se odnose na gornju temu. Mnoge je stvari iznio predavač vrlo ubjedljivo, jer se nedavno vratio sa SVOE poslovnog putovanja iz Turske.

Dne 15 rujna posvećena je i otvorena nova zgrada »Skloništa siročadi« u Vukovaru. Kako je to najvažnija karitativna ustanova u Vukovaru, a pomenuta je zgrada sagrađena uz zamašne priloge našeg br. pretsjednika Tome Maksimovića, to je njegova pomoć naišla na sveopće simpatije u građanstvu. Članovi kluba srdačno su mu čestitali na doprinesenim žrtvama za tako plemenitu svrhu. Naš rotar arh. Lujo Karlovsky učinio je nacrt za tu modernu zgradu i izveo njenu gradnju. oul