Jugoslovenski Rotar

Poznato je, da školovan čovjek vodi sa više uspjeha privredna poduzeća i poslove, pa će se baš ulaženjem inteligencije u privredna zvanja ojačati naša privreda i povećati se narodno bogatstvo, te tako nastati i bolji uslovi za život u domovini.

Trgovci i obrtnici najbrojniji su u građanskom staležu. Čim više ima samostalnih trgovačkih i obrtničkih radnji, to je privreda razvijenija, narodni imetak veći, pa prema tomu i životni uslovi u domovini bolji. To znači, da se razvijanjem trgovine i obrta jača narodnu privredu i pruža zarada svim narodnim slojevima, pa tako trgovci i obrtnici vrše važne funkcije u narodnom životu. Oni se danas moraju boriti za svoj opstanak i budućnost. Uspješnu borbu mogu voditi samo tako, da se udružuju u razna stručna udruženja i zadruge, te tako jedinstveno istupaju u borbi za zaštitu svojih opravdanih interesa. Moraju se uzajamno materijalno i moralno pomagati, a ne svađati radi sitnih ličnih interesa, jer je pojedinac danas u borbi daleko preslab, da bi mogao svladati poteškoće modernog kapitalistički uređenog ekonomskog života. Za ovakovu borbu potrebna im je i solidna školska i stručna naobrazba, jer se samo obrazovan i stručno spreman trgovac i obrtnik može upustiti u borbu sa konkurencijom. Dužnost je dakle, da se odgoji obrazovan i stručno spreman pomladak, jer će se samo tim načinom stvoriti jake pojedince, koji će unaprijediti obrt i trgovinu, te tako koristiti sebi i cijelom narodu. Inteligencija je dužna pomagati trgovce i obrtnike u njihovoj borbi, jer propast tih staleža dovodi u propast čitavi građanski stalež, a po tomu i inteligenciju.

Što je ovdje rečeno za inteligenciju, trgovce i obrtnike vrijedi za sve ostale pripadnike građanskog staleža. Vrijedi to isto i za radništvo i seljaštvo, jer samo moralno zdrav, stručno spreman, socijalno odgojen, radin i nacionalno svjestan stalež ima budućnost. Današnja borba u svijetu predstavlja prelaz i most iz današnjice na sutra. Ona predstavlja veliki obračun u kojemu će svaki pokazatitkoje,štozna kakav jeizačimide,jer Je sigurno, da će samo pozitivne vrijednosti izdržati ovu kušnju i imati buduénost, asve¢eostaloprijeili kasnije propasti.

Građanski stalež ima veliku zadaću, on mora mnogo raditi, a njegov će rad biti koristan samo onda, ako u tomu radu etika pobijedi egoizam. Egoizam je onaj led, koji ubija ljudsko srce i dušu i koji je glavni uzrok svemu zlu na svijetu. Istinu kaže narodna poslovica, koja glasi: »Lakomost je pojela poštenje.« Čovjek nije rođen zato, da ide samo za uživanjima, već da do kraja ispuni svoju dužnost prema sebi, obitelji, društvu, narodu i domovini.

U stvari sva prava izviru iz dužnosti, pa kako građanstvo ima velike dužnosti i plaća velike državne i samoupravne dažbine, pripadaju mu i srazmjerna prava. Ta svoja prava može građanstvo ostvariti i zaštititi samo složnim radom ı solidnom organizacijom.

104