Jugoslovenski Rotar

(

GRADANSTVO I NJEGOVA ZADACA

Dr. Ivan Grabo, R. C. Karlovac

Građanstvo predstavlja stalež, koji se zanima obrtom, industrijom, trgovinom, pripada državnim i privatnim administracijama ili slobodnim profesijama. Brojčano jaki, kulturni i organizovani građanski stalež u stanju je uvijek naći u sporazumu sa radništvom i seljaštvom pravedno rješenje odnosa između kapitala i rada ao tomu i ovisi socijalni mirT, koji je uslov za napredak naroda i države. Kompromisnim uravnoteženjem suprotnih interesa sprečavaju se agresivnosti. Građanstvo mora uvijek provoditi što skladniji život između sela i grada, a to isto vrijedi za radništvo i seljaštvo, jer se selo i grad popunjavaju. Grad je konsument poljoprivrednih produkata i producent industrijsko-obrtničkih produkata, a selo konsument industrijsko-obrtničkih produkata, a producent poljoprivrednih produkata, pa tako ne može selo živjeti bez grada, a niti grad bez sela.

Ovo je stvarnost, koju se mora uvažiti kod rješavanja političkih, kulturnih, ekonomskih i socijalnih problema, pa svaki javni radnik, koji tvrdi obratno i svađa selo sa gradom upropašćuje i selo i grad, a time i vlastiti narod, jer se na svađi sela i grada ne može temeljiti zdrav politički život, a niti voditi općekorisnu narodnu politiku. Narodni organizam mora se slagati i popunjavati, jersamo na taj i takav način može organizam, društvo ili država živjeti.

Građanski stalež ima jaku tradiciju, jer je u kulturnom razvoju dao mnogo ćudoredne stege, discipline, dostojanstva, snage, vjernosti i domoljublja, pa bi njegovom propašću propao stalež, koji je pored seljaštva i radništva ugaoni kamen svake države. On se mora ı može održati na svojoj visini i ispuniti svoju zadaću samo onda, ako bude uistinu kulturan, stručno spreman, radin, socijalan, organizovan i pripravan plemenitim idealizmom i voljom poslužiti svojemu narodu i snositi zajedno s nim sve tegobe.

Školovana gospoda (inteligencija) kao pripadnici građanskog staleža imaju najodgovorniju zadaću. Oni su onaj životvorni agens, koji daje svim granama narodnog života znanstvenu podlogu, koji ga oploduje principima najviših društveno-političkih znanosti i upućuje sve višim ciljevima, kakove postavlja opći, gospodarski, socijalni i politički razvoj svijeta i čovječanstva. Samo moralno zdrava, stručno spremna, odgojena u socijalnom duhu i radina narodna inteligencija može ispuniti ovu tešku zadaću, pa su prva briga i dužnost takovu inteligenciju i odgojiti. Zdrava inteligencija bit će moralno jaka i sposobna, koristit će narodu, a sebi pribaviti svojim radom takav ugled i položaj u narodu, da se ne će trebati baviti raznim poslovima, koji su nedolični za inteligentnog čovjeka, i nečasnim dodvorivanjem. Naša država je siromašna poljoprivredna zemlja sa malenim prihodom, pa nema mogućnosti svu školovanu gospodu namjestiti u državnu ili samoupravnu službu, jer nije u stanju plaćati skupi činovnički aparat. To znači, da će školovani ljudi morati poći u druga privredna zvanja i tako si osigurati opstanak.

103