JUS standardizacija
BROJ 3—1 OKTOBAR—NOVEMBAR 1950 ;
154 Jagnjeće šišanice imaju sledeću ežinu:
1 ||
15
6
~
·svučene kože bez glave 930/35
a
—
svučene kože sa glavom i repom, srednje težine od 75/80 kgr., između 50—100 kgr.; -
bb) svučene kože bez glave i repa, sredn:e ležine od G5/70 kgr., izmedu 43—86 kgr.;
c) otvorene kože sa glavom i repom, srednje iežine od 72/77 kgr., između 68—87 kgr.: d) otvorene kože bez glave i repa sa srednjom teži-
nom od 62/66 kgr., izmedu 41—84 kgr. Pod jagnjećom šišanicom podrazumeva se ona jagnje-
ća koža šišana za vreme siriže sa poraslom vunom”
oko 4 cm., koja potiče od starijeg jagnjeta,
Kozje kože .suve imaju sledeće težine:
a) svučene kože sa g:avom od 160 kgr. za 100 kom., između 90—200 kgr.; .
b) svučene kože bez glave sa 140/105 kgr., odnosno 83—185 kgr.; : –
c) otvorene kože sa glavom sa 150 kgr., odnosno 85—190 kgr.;
d) otvorene kože bez kgr.
Kad su kozie kože šišane, onda gornja ležina može
da bude manja od 20%.
Jarčevi
a) svučene kože sa glavom od 280 kgr., za 100 kom. odnosno preko 200 kgr.;
b) svučene kože bez glave sa 250 kgr. odnosno preko 180. kgr.;
c) olvorene kože sa glavom sa 270 kgr. odnosno preko 190 kgr.;
d) otvorene kože bez glave sa 240 kgr., qdnosno preko 170 kgr.
Gornja težina šišanih
manja za 20%.
glave sa 140, odnosno 79—177
jJarčevih koža može da bude
Pod jarećom kožom podrazumevaju se sve kože jaradi
od pobačenih pa do nejarenih mladih koza, kao i dvi-
ske i io: ”
a) Mlečna jareća koža, ij. kože od jaradi, sisančadi,
koja su se hranila mlekom, a čiju pribižnu starost određuje fežina kože:
svučene kože sa glavom 28/30 kgr. za 100 kom.,
odnosno 0,25 do 0,39 kgr. po komadu;
svučene kože bez glave 25/26 kgr., odnosno 0,92 do
0,29 kgr.;
otvorene kože sa glavom 25/28 kgr., odnosno 0,%
do 0,30 kgr.;
otvorene kože bez glave 292/24 „kgr., odnosno -0,90
do 0,27 kgr.
b) Jareće kože od Jaradi starih 8—10. meseci:
svučene sa glavom 45/50 kgr., odnosno 0,32 do
0,60 kgr.;
svučene kože bez glave 40/45 kgr., odnosno 0,99 ,
do 0,24 kgr.; :
otvorene kože sa glavom 42/4G kgr., odnosno 0,9%0
do 0,60 kgr.;
olvorene kože bez glave 39/45 kgr.,
do 0,54 kgr.
Pe gornje ležinske kalegorije se odnose na prima asu.
Kod jarećih koža druge klase posloje sledeće ležin-,
ske kategorije:
svučene kože sa glavom 935/40
do 0,60 kgr.;
odnosno 0,97
kgr., odnosno 0,25
'kgr., odnosno (0,92 do 0,54“ kgr.;
otvorene kože sa glavom 32/36 kgr., odnosno 0,24 do 0,58 kgr.;
otvorene kože bez glave 928/34 do 0,52 kgr.
Jareće kože ireće klase:
svučene sa glavom 25/30 kgr. odnosno 0,% do 0,50 kgr.;
kgr., odriosno (0,91
2
115
svučene kože bez glave 22/27 kgr., odnosno 0,18 do 0,45 kgr.;
otvorene kože sa glavom 32/97 kgr., odnosno 0,19 do 0,44 kgr.; ; olvorene kože bez glave 20/2% kgr., odnosno 0,17
do 0,43 kgr. :
c) Jareće — dviske kože od jaradi i mladih koza slarih od 8 do 24 meseca, koje se zovu još i »Heberline. Ove kože imaju sledeće težinske kategorije: za prima klasu:
svučene sa glavom 70/80 kgr., odnosno 0,60 do 0,90 kgr.;
svučene bez glave 65/75 kgr., odmosno 0,56 do 0,84 kgr.:
·otvorene sa glavom 68/78 kgr.,. odnosno 0,58 do 0,88 kgr.;
otvorene bez glave 692/79% kgr., odnosno 0,54 do (90 TAJ 6
Jareće dviske druge klase:
svučene sa glavom 60/65. kgr.,. odnosno 0,55 do
0,90 kgr.; a svučene kože bez glave 55/60 kgr., odnosno 0,50 do 0,84 kgr.;
otvorene kože sa glavom 57/G62 kgr., odnosno 0,53 do 0,88 kgr.; S olvorene bez glave 50/5. kgr., odnosno 0,50 do
0,77 kgr.
Kvalitetne kategorije
Sitne kože razvrstavaju se u četiri kvaliletne kiase kod ovčijih, jagnjećih i kozjih koža, i u tri kvalitelne klase kod jarećih i dviskih koža.
Ovčije vunatice
Oštećenje na koži glave, ispred linije, povučene kroz zatilijak, kao i oštećenje na koži repa i nogu ispod donjih pregiba, kao i sva oštećenja bliža spoljnjem rubu kože od 4. cm., utiču na kvalitet čitave kože. Kod zaivorenih svučenih koža uzima se kao donji rub kože crta, povučene kroz donju sredinu kože grudi i trbuha gde je inače olvorena koža rastvorena. Prima kože su potpuno neoštećene, |. čvrste, jedre i pune, svežeg izgleda. Kao takve smatra:u se i kože sa do 3 rupice u predelu vrata i kože sa mrljom od rđe do 10 cm? površine.
Sekunda su kože istih tehnoloških svoistava za kožar-
stvo kao one iz prve klase, ali sa jednim od sledećih
oštećenja:
a) defornfirana koža usled nepravilnog skidanja i razapinjanja; :
b) sa više mesa i loja;
c) sa mokrom, 'krvavom i zablaćenom vunom i mc-
sinom;
kože sa do 5 zaseka ili rupa do ukupne površine
od 100 cm“;
e) zagrizene kože od insekala ili pacova do ukupno 100 cm” površine;
d)
_f) boginjave do ukupno 100 cm” površine;
pg) lakše nairule, posmrdene kože od ukupno 200 em?
površine:
_ h) kože sa modricama do 200 cm" oštećene površine.
Terčija kože su pune ili tanke, prazne, zimske kože
sa jednim od sledećih ošlećenja, odnosno kože sa
dobrim tehnološkim svo:stvima prve klase, alisa isto-
vremeno dva ošlećenja nabrojana kod kože druge
klase:
a) kože od uginulih živolinja (crkanice);
b) boginjave, bolesne, šugave, izgrizene kože od 1000 cm” oštećene površine;
c) kože zarezane, prorezane i'i sa rupama do 1000 em? ošlećene površine;
d) jače nalrule, posmrdene kože do ukupno 1000 cm" oštećene površine;
•) kože umereno nadimljene,
_ 18