JUS standardizacija
116
214
|] 10
29
24
NO o
262
Lied ~
|] |)
'Kvarta kože su one kože sa dve greške iz klase tri,
kao i sve jače oštećene kože, prazne ili pune, ali koje
preistavljaju bilo po koži, bilo po vuni još uvek maj-
man;e 25% vrednosti prima kože. - .
Ovčije šišanice sortiraju se jednako kao ovčije vuna-
lice, s lime da se kože sa kojih je vuna čupana i:i
skidana polparivanjem, svrstavaiu u četvriu klasu,
ako preosta:a vrednosti iznosi najmanje 95% od kože prve 'klase. ;
Jagnjeće vunalice sorliraju se za kožarske svrhe isto
kao ovčije s lime, da kože prve klase smeju imati
na jednoj sirani kože do dva rebrasta lraga.
Jagnjeće šišanice sorliraju se isto lako kao ovčije
šišanice.
Kozije i jarčeve.kože sortiraju se jednako kao ovčije
vunatlice s lime, da kože prve klase smeju imati na
koži prednjih nogu do glave 25 abraša u površini
do 100 cm". . j
Druge kiase smeju imati do 50 abraša od 200 cm"
površine po celoj koži ili do tri ugrka u „0 cm"
površine. Ž ~ Seize 1
Treća klasa sme imati više od 50 abraša do 400 cm?
oštećene površine ili do 5 ugrka, ako koža ima inače
svojstva prve klase. Koža sa kožarskim svojstvima ireće klase (prazna. zimska koža) sme imati najviše tri ugrka u trećoj klasi.
Jareće kože prve klase su zdrave i neoštećene kože
mlečne jaradi. Kod jarećih i dviskih koža prve klase
dopušta se jedno od sledećih oštećenja:
a) kod svučenih koža oštećenja koja nisu udaljena od irbušnog i vrainog ruba više od 2 cm;
b) kod otvorenih 'koža udaljenost može biti najviše 4 cm., ne uzimajući u obzir oštećenja na koži glave; kod kože bez glave dozvoljava se na vratnom rubu. jedna rupica za vešanje udaljena od ruba najviše do 4 cm; E :
c) kože sa do 3 ospice od prednjih nogu do giave od 10 cm* oštećene površine. |
Sekunda: kože mogu imati jednu od sledećih grešaka:
a) tanke ali neoštećene svučene kože, i tanke ali neoštećene otvoreme kože;
b) nepravilno razapete kože;
c) kože sa manje mesa;
d) lakše dimijene kože;
e) lakše na{rule, nešto posmrdene kože na površini od 50 cm;
i) prorezane, probijene i izgrizene kože u predelu trbuha, grudi i vrata do 100 cmč,.a u području leđa do 50 cm? oštećene površine.
Oštećenje na ledima ocenjuje se kao dva pula veće
od onih oštećenja na ostalim delovima kože.
Tercija kože su jače oštećene od druge klase ali sa najmanje 25% površine sposobne za kožarsku preradu. Jače ošlećene kože neće se preuzimati za kožarske svrhe. Prilikom sorliranja silne kože mora se voditi računa o lome, da sušene kože u svučenom slanju, a- usled istezanja za vreme sušenja po dužini, postaju pod opipom u pravcu leđa čvrste, jedre i pune, dok otvorene kože usled istezanja kod sušenja u pravcu okrajina, postaju lanje i praznije — i ako u suštini nije raziika u kvalitetu kože ni kod jedne ni kod druge vrste obrade. : U koliko dode do šišanja ovaca i odraslih jaganjaca „ ia klanicama pre Manja, onda će grupa ovčije šiša. nice — kavlak i jagnieće šišanice dobili nove podgrupe pod nazivom ovčije — klanične šianice, odnosno jagnjeće — klanične — šiž
žanice, za koja će važili isli propisi klasiranja, kao i za odnosnu kožu Yumnalicu. ~
Cene Kože ovčije, janjeće i kozije druge klase su za 25%,
ireće klase za 50% i čelvrie klase za 75% manje vredne od kože prve klase;
STANDARDIZACIJA
Kod jarećih koža cena druge klase je za 50%, treće ktase za 75% niža od prve klase, a cena mtečne jareće kože prve klase je 20% niža od cene za jareće kože prve klase.
Oznaka i otprema Silnasuva koža pakuje se u otvorenom ili svučenom stanju U ba!e pomoću drvenih preša. Kod pakovanja trbuh kože mora biti spolja, a leđa unuira. Svaki red kože mora se posuti naftalinom najviše 17% od težine kože. U slučaju kraćeg iransporia bala se sleže sa 'konopcem u tri reda, dok kod dužeg iransporia vrši se još i opasivanje bala, tj. uzdužno obavijanje konopcem. Kod pakovanja bala koje sadrže sitnu koži prvoklasnog kvalteta, a radi zaštite ovih koža od eventuaimog oštećenja za vreme prenosa ili ležanja, sa obe strane ba!e aastavljaju se slabije kože, Izv. »bolje sekunde«. ili »medije«, koje se zovu »kapci«. Procenat bih koža u prima balama, koje po kvaliteti spadaju između prima i sekunda može da iznosi kod jarećih koža 6%. a kod ovčijih, jagnjećih i kozjih koža 10%. »Kapci« se obračunavaju kao kože prima klase. Bale moraju biti čvrsto pakovane i dobro uvezane jakim konopcem. Težina konopca po jednoj bali može iznositi najviše do 0,50% težine bate. Pakovanje žicom, kao i kojim drugim gvozdenim zavojem zabranjuje se. Prilikom transporta bala, iste se ne smeju VUĆi po podu hvatanjiem za zadnje noge ili rep, već hvatanjem za giave ili obuhvatanjem cele bate, odnosno prenašanjem kolicima i mnosilima. Bacanje bala na ivicn kože zabranjeno je. ; Prema vrstima i težinama silne kože se pakuju u bale sa sledećim količinama: a) suve kože sa glavom i repom: ovčije vunate prima sa 40/50 kom. u jednoj bali sa prosečnom tiežinom bate od oko 90—100 kpr.: kod sekunde i tercije 50/60 kom. od 90—100 kgr.: šišanice — kavlak prima 70 kom. od 90 do 100 kgr.; sekunda i lercija 80, odnosno 100 kom. sa 90/100 kgr.; Š jagnjeće pod vunom prima, sekunda'i ercija do 60 kgr. za 100 kom. pakuje se po 200 kom. u jednu balu prosečne ležine 90/100 kgr.; ; jagnjeće pod vunom prima, sekunda i tercija težine 60/80 kgr. sa 150 kom. sa prosečnom ležinom bale od 90/100 kgr.; jagnjeće pod vunom prima, sekunda i tercija iežine 95/100 kgr., ba:a od 100 kom. 95/100 kgr.; jagnjeće pod vunom prima i sekunda ležine preko 100 kgr., po 70 kom. od 90/100 kgr.; jagnjeće pod vunom fercija od 100 kgr. na više, po 80 kom. od 80/90 kgr.; ~ jagnjeće šišane prima 100 kom. od 70/90 kgr.; jagnjeće šišane sekunda 150 kom. u balu ležine 80/90 kgr.; lercija 200 kom. 70/80 kgr.; kozje kože prima 70 kom. od 100 kgr.; sekunda 80 kom. od 100 kgr.; tercija i kvarta 100 kom. od 100 kgr.; jareće kože prima preko 3920, grama po 200 kom. težine bale 90/100 kgr.; sekunda preko 3920 grama po 250 kom. :ežime 90/100 kgr.; lercija preko 320 grama po 300 kom. težine 100 kpr.; O jareće kože prima do 320 gr. po 300 kom. težine 90 kgr.; heberiing, dviske, prima i sekunda po 150 Roi. od 100 kgr.; jarčevi po 40 kom., težina bale 100 kgr.; nepomenute čelvrte klase pakuju se proizvoiimo po količini, ali nikad ne u leže bale od 70/80 kgr.; b) soijena silna koža pakuje se u bale po 5 kom. sa vunom ili dlakom spolja, čvrsio vezane Jakim khanapom uunakrst;